Fejlesztés

2023.05.10. 10:49

Valóra vált egy álom: nyolcmilliós támogatásból, a helyeik összefogásával készült el a nézsai tájház

A Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat régi vágya volt egy tájház létrehozása a településen, azzal a céllal, hogy megjelenítsék a falu múltját és megmutathassák a következő generációknak, hogyan éltek az elődeik.

L. J.

A Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat régi vágya volt egy tájház létrehozása a településen

Forrás: Beküldött fotó

Kucsera Andrásné, a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke portálunknak elmondta: két évvel ezelőtt a Miniszterelnökség négymillió forint támogatásának köszönhetően és a hétszázezer forint önerő által megvásároltak egy Szondi utcai ingatlant hatalmas telekkel a tájház létrehozása céljából. 

– Azonban az épület nagyon rossz állapotban volt, a pincében található felirat szerint már 1872-ben is állt. Így nem kis munka várt ránk. Ezért a vásárlást követően a felújításra koncentráltunk és igyekeztem a pályázati lehetőségeket felkutatni. Majd a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírásán 1,5 millió forint támogatást nyertünk, amit az épület korszerűsítésére fordítottunk – mondta Kucsera Andrásné. Hozzátette: összességében nyolcmillió forint pályázati támogatást kaptak a projektjükhöz, illetve a nemzetiségi önkormányzat és az Őszirózsák- JasienkyNyugdíjas Klub is több nagyobb összeggel támogatta a beruházást. 

Kiemelte továbbá: több helyi lakos és vállalkozó társadalmi munkában végezte el a felújítási feladatokat, de olyan is akadt, aki eszközzel támogatta a projektet. 

Összefogásnak köszönhető

– A tájházunk létrehozása egy nagyobb helyi összefogásnak köszönhető. A múlt vasárnap megtartott tájház avató ünnepséggel pedig szerettünk volna köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen formában részt vettek ennek megvalósításában. Az eseményen a helyi plébános megáldotta az ingatlant, valamint a résztvevőknek egy kis zenés műsorral is kedveskedtünk – fogalmazott Kucsera Andrásné. 

Hozzáfűzte: mindezek ellenére sok tennivaló vár még rájuk, azonban a terveik között szerepel, hogy Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát és Balla Mihály országgyűlési képviselőt is meghívják majd egy tájház látogatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában