Újrahasznosítás

2023.05.07. 11:24

Te tudod, hová vidd? – Nógrád-szerte biztonságosan leadható a használt sütőolaj

Még napjainkban is kevesen tudják, hogy az olaj, amiben már többször sült ki a rántott hús, rendkívül káros a környezetre. Sokan a lefolyóba öntik azt, pedig szűkebb hazánk szinte valamennyi településén le lehet már adni a használt zsiradékot.

Gulyás Edina

Szabó Mihály, Palotás polgármestere egy gyűjtőtartálynál

Forrás: Nool

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A környezetbe, a talajba, az élővizekbe és a háztartási hulladék közé jutva is súlyos gondokat okoz. Egyre több lehetőség adódik azonban a használt zsiradék leadására szűkebb hazánkban is. A MOL Nyrt. tájékoztatása szerint használt sütőolajgyűjtő programjuk 2011-ben indult. A kezdeményezés igen népszerű, évről évre nő a leadott mennyiség. 

Nógrád megyében a társaság által üzemeltetett töltőállomások közül hat helyen – Salgótarjánban a Budapesti és a Rákóczi úti kúton, valamint Balassagyarmaton, Rétságon, Bátonyterenyén, és Szécsényben – adható le a használt sütőolaj. A legnagyobb mennyiséget a balassagyarmati kúton adják le a környezettudatos emberek. 

A közlemény szerint a használt zsiradék bármilyen edényben – befőttes üvegben, műanyag flakonban – a töltőállomásra szállítható, azonban egyszerre maximum 10 liter, kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át. A káros anyagot a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék készül, amit a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A nógrádiak élnek a lehetőséggel

– A társaságunk által üzemeltetett salgótarjáni, bátonyterenyei és pásztói hulladékudvarokban is biztosítjuk a lakosság részére a sütőolaj ingyenes átvételét. Tapasztalataink szerint a háztartások élnek ezzel a lehetőséggel – tájékoztatott Fekete Zoltán, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a jelenlegi közszolgáltatóval kötött szerződés értelmében közterületeken és intézményeknél elhelyezett speciális gyűjtő- és tárolóedényekből is történik elszállítás. Ezt a tevékenységet megyénkben főleg a H-Bio Kft. és a Biotrans Kft. végzi.

A száz százalékban hazai tulajdonú Biotrans Kft. 2020 őszén kezdte kiépíteni azt az új, ingyenes környezetvédelmi rendszert, amelynek keretében az önkormányzatoknál elhelyezett gyűjtőedényekben biztosítanak lehetőséget a lakosságnak a sütőolaj leadására. Az összegyűjtött anyagot ezt követően tisztítják és feldolgozzák, majd bioetanol készül belőle.

– Nógrád vármegyében jelenleg 105 helyszínen vannak gyűjtőink. Önkormányzatok mellett iskolák, óvodák, kereskedelmi egységek is csatlakoztak a kezdeményezéshez – ismertette Cserháti László programvezető.

Mint mondta, azokon a helyszíneken ahol rendszeresen tájékoztatják a lakosságot a gyűjtésről, sokan élnek a lehetőséggel. Ahol visszatérő hír a CseppetSem! Program, ott nagyobb a leadott mennyiség is. Az is előfordul, hogy egyéb hulladékot is elhelyeznek a gyűjtőedénybe, de a legtöbb helyen viszonylag tiszta a leadott anyag.

Magyarországon dolgozzák fel

– Vannak olyan települések is, ahol egy másik szolgáltató közterületi edényeibe helyezhető az olaj, azok külföldre kerülnek, míg a mi rendszerünkben gyűjtött használt zsiradékot kizárólag Magyarországon dolgozzák fel, így a hazai gazdaságot is erősíti a CseppetSem! Program. A használt sütőolaj és sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj 100 százalékban újra hasznosítható: tisztítás és előkezelés után biodízel alapanyag készül belőle – tette hozzá Cserháti László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában