Emlékezet

2023.05.21. 10:17

Száz éve kezdte meg működését a romhányi kerámiagyár

Száz esztendeje, 1923-ban kezdte meg a termelést a romhányi kerámiagyár. A jubileum alkalmából megemlékezést és kiállítást is tervez a település önkormányzata, a tárlatra várják a lakosságtól az üzemben készített tárgyakat.

Hegedűs Henrik

Romhány neve az egész országban, sőt még határainkon túl is szorosan összekötődik a kerámia fogalmával. A környéken kibányászott homokkövet a két világháború közötti időszak óta folyamatosan dolgozták fel különböző eljárásokkal a település délkeleti szegletében létesült gyáregységben, és az itt készült égetett csempetermékek az egész világon híressé váltak.

A jeles évforduló alkalmából az önkormányzat a közelmúltban felhívást tett közzé. A Bereczki Máté Művelődési Házban kialakítandó kiállításra várják a lakosságtól az otthonukban fellelhető kerámia késztermékeket, maketteket, gyártási kézi szerszámokat, az üzemhez kapcsolódó fényképeket, egyéb emlékeket, amelyeket majd a nagyközönség elé tárhatnak. A tárgyakat június 1. és 30. között előzetes egyeztetést követően a nagyközség könyvtárában és a művelődési házban fogadják.

–  A centenáriumról mindenképpen szeretnénk méltóképpen megemlékezni, hiszen sok-sok ember kötődik ilyen-olyan vonalon, családtagok, rokonok, vagy éppen a sport révén a gyár múltjához, ezért is gondoltunk egy időszakos tárlat berendezésére, amit majd az ünnepség napján nyitnánk meg, várhatóan az esztendő második felében – mondta el megkeresésünkre Vezér Attila, Romhány polgármestere.

 

Címkék#kerámia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában