hangos munkavégzés

2021.05.23. 06:55

Rendelet inti csendre a hétvégi zajongókat a megyebeli településeken

Zavaró az emberek számára, ha a legkellemesebb pihenés perceit különböző hanghatásokkal teszik tönkre. Olykor a legváratlanabb pillanatokban berreg fel a szomszédságban a fűnyíró, szólal meg fülsiketítően a flex. Nem véletlenül alkották meg az önkormányzatok saját csendrendeleteiket, de akadnak települések, ahol ennek nem látják szükségét.

Hegedűs Henrik

20210419 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Nyírják a füvet a Robnison dombon.

Fotó: Pusztai Sándor

Ünnepnapi reggelihez készült a család a panelház második emeletének lakásában. Falatozgatás közben egyszer csak felharsant a csiszológép éles hangja. A férj indulatosan az asztalra vágta a villát és azonnal átsietett a szomszédhoz, figyelmeztetve őt a közösségi együttélés szabályainak betartására.

– Bizony, hasonló eset velünk is előfordult – mesélte az egyik balassagyarmati lakótelepen élő Kovács Zsolt. – Nem tudom, honnan vette az ötletet az alsó szomszédom, de éppen húsvétvasárnap támadt kedvük a fürdőszoba felújításához. Lehet, hogy éppen akkor értek rá a szakemberek? Kénytelen-kelletlen elviseltük egy teljes délelőttön keresztül az eszeveszett zajt, szerencsére mind a feleségem, mind az idős édesanyám türelmes maradt, bár kicsit fel kellett hangosítanunk a tévékészüléket. A gyerekek meg jobbnak látták, ha elvonulnak otthonról, elmentek a játszótérre. Másnap nem álltam meg szó nélkül, szemrehányást tettem a szomszédnak, aki csak hümmögött, de lekopogom, azóta csend van.

Valamikor össze kell vágni a tűzifát, de nem mindegy, zavarja-e a zaj a környéket
Fotó: Illusztráció / NMH

Az ugyancsak az Ipoly-parti városba való Tóth Béla nemrégiben hasonló cipőben járt. A lakótársa vasárnap reggel nyolc órakor indította be a porszívót, ami felébresztette az addig édesdeden alvó, óvodáskorú unokáit, akik a túl korai kelés miatt érthetően nyűgösek lettek.

Mivel ez a gond elsősorban a sűrűn lakott övezetekben jelentkezik, a városokban indokolt a csendrendelet megalkotása. Rétság önkormányzata is így tett hat-hét évvel ezelőtt.

– Rengeteg panasz érkezett akkortájt a képviselő-testület tagjaihoz – taglalta a történetet Mezőfi Zoltán, a nyugat-nógrádi járási székhely polgármestere. – Főként nyáron jöttek az észrevételek, a tiltakozások, mert sokan úgy gondolták, a korai napfelkelte miatt hétvégéken előbb ébredve éppen elég idejük marad némi fűnyírásra, a körfűrészen faanyag feldolgozására, hasonló tevékenységekre. Csak az nem jutott eszükbe, hogy ezzel mások nyugalmát zavarják. A központban, a nagy parkolóban tartott szabadtéri koncertekkel ugyanez volt a baj. A környéken élő idősek joggal háborogtak, hogy szombatonként még bőven este tíz után is dübörgött a zene. A helyi csendrendeletünkkel ennek véget vetettünk, vasárnaponként reggel kilenc előtt senki sem zajonghat, miként este tíz után sem megengedett a fokozott hanghatás keltése. Amióta ez a határozatunk megszületett, jelentősen visszaesett a bejelentések száma.

Érdeklődtünk egy kisebb községben is. Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere kifejtette, a településükön egyáltalán nem merült fel igény csendrendelet megalkotására, mivel a tapasztalatok szerint a szomszédok általában egymás között megállapodnak a szabályok betartásában, és például fokozottan ügyelnek arra, hogy az éjszakai műszakból hazatérő munkások minél tovább és minél békésebben pihenhessék ki magukat.

Fűrészt, fűnyírót, kaszát félre kell tenni a pihenés óráiban

Bokorban már tíz éve hozott arról az önkormányzat rendeletet, hogy szombaton és vasárnap délelőtt 9 előtt és 18 óra után nem lehet motoros fűkaszát, fűrészt, fűnyírót és más zajos eszközt használni. – Évekkel ezelőtt határozott így a képviselő-testület, hogy hétvégente a kora reggeli és a késő délutáni órákban ne zavarja a pihenni vágyókat a szerszámok hangja – tájékoztatott Hegedűs Pál, a falu első embere, hozzátéve: – Tűzgyújtási rendeletünk pedig azt szabályozza, hogy kedden és pénteken lehet a kerti gazokat égetni. A helyiek jellemzően betartják a fenti határozatokat. Ecsegen is hozott az önkormányzat csendrendeletet, azonban egy jogvédő szervezet miatt hatályon kívül kellett azt helyezni. Moravcsik Ferenc polgármester azonban arról számolt be lapunknak, hogy a tervek szerint a közeljövőben újat alkotnak, mert rendkívül zavaró, hogy hétvégente a hajnali órákban a fűnyíró hangjára riadnak a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában