Nool.hu podcast

2023.05.15. 17:28

Nógrád-szerte ivartalanítással küzdenek a kóbor ebek ellen (podcast)

Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik – tartják az állatvédők. Ezért számos formában küzdenek a felesleges szaporulat megakadályozásáért. Annak legjobb módja a négylábúak ivartalanítása, amit szűkebb hazánkban is támogatnak a szervezetek.

Gulyás Edina

Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá válók száma nem csökken. Erre a kutyák és a cicák ivartalanításával lenne esély.

– Az Orpheus Állatvédő Egyesület minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel is ivartalanítási akciót szervez. Nincs ez másként idén sem, 2023 első felében 300 állat műtéti költségeihez járulunk hozzá országszerte – számolt be Seres Zoltán, az egyesület vezetője. 

Mint mondta: évek óta szélmalomharcot vívnak az állatvédők a felelős állattartásért, sajnos legfőképpen a falvakban, illetve a városok külső területein szabadon szaporodhatnak az állatok. Az állatmenhelyek, a gyepmesteri telepek a felelőtlen emberek miatt nehezen működnek. A kóborrá váló állatok számának csökkentése érdekében mindenkit azok ivartalanítására buzdítanak.

Az akcióhoz az ország minden pontjáról, így szűkebb hazánkból is csatlakozhatnak a tulajdonosok. Az allatvedo.hu oldalon érhetők el az ehhez kapcsolódó információk. 

– Mindenkinek saját magának kell a kutyáját, vagy cicáját ivartalaníttatni, az erről szóló számlát egyesületünkhöz eljuttatva az azon szereplő összeg felét, legfeljebb 35 ezer forintot megtérítünk – hangsúlyozta Seres Zoltán. – Ebbe akár három-négy macska, vagy két eb műtétje is beleférhet. Vannak még helyek, továbbra is várjuk a tulajdonosok jelentkezését.

Az országoson kívül nógrádi egyesület is szervez hasonló akciót. A Befogad-Lak Állat- és Természetvédő Közhasznú Alapítvány hagyományosan tavasszal és ősszel tart ivartalanítást. A jótékony kezdeményezésben dr. Mag Gyula salgótarjáni állatorvossal működnek együtt. 

Tóth Hajnalka, az alapítvány tagja elárulta: idén júniusban támogatják a műtéteket, a programmal azt szeretnék elősegíteni, hogy minél kevesebb legyen a nem kívánt szaporulat, hiszen az ilyen almokból származó újszülött kisállatokat sajnos gyakran hagyják a sorsukra.

– Az ivartalanítás költségeinek felét téríti meg az egyesület, ezt a magánszemélyek egy százalékos adófelajánlásából biztosítjuk. Az akcióban kizárólag az alapítványon keresztül, kutyák esetében mikrocsippel ellátott állattal lehet részt venni – hangsúlyozta Tóth Hajnalka. – A műtétekre fordítható keret mindig gyorsan elfogy. Főleg Salgótarjánból és a környező kisebb falvakból veszik azt igénybe. Úgy tapasztaljuk, hogy egyre több a felelős állattartó. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Felzárkózó települések programban mobil műtőállomással járják a leghátrányosabb helyzetű falvakat. 2021 óta országszerte mintegy 3000 állatot ivartalanítottak, ennek köszönhetően több tízezer kölyök nem született meg. 

– Nógrád megyében az utóbbi időszakban tíz községben nyílt lehetőség a kutyák helyben történő, térítésmentes ivartalanítására. Összesen 143 ebet műtöttek meg a programban résztvevő állatorvosok – tájékoztatott Kohányi Miklós, a szeretetszolgálat Felelős állattartás programjának vezetője. 

Mint mondta: a mobil ivartalanító állomás kora tavasztól egészen késő őszig járja a településeket, emellett érzékenyítő foglalkozásokat is szerveznek a óvodákban és az általános iskolákban. Szűkebb hazánkban Magyargécben még mindig nagy problémát jelentenek a kóbor ebek, de Karancsságon már látható a program eredménye. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában