Rovar

2023.05.20. 11:30

Ne parázz! – a nógrádi kertek gyakori vendégei az ártalmatlan tőrösdarazsak

Májustól Nógrád-szerte is számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére. Jellemzően a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében és a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A szakemberek szerint e rovarok az emberekre, a háziállatokra egyáltalán nem jelentenek veszélyt.

P. K.

A tőrösdarazsak többek között kordában tartják a cserebogár-szaporulatot

Forrás: MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) portálunkhoz eljuttatott közleményében tájékoztatott: ártalmatlanságuk miatt a Magyarországon élő féltucatnyi faj irtása felesleges, ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint, elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is. 

Tőrösdarázs
A tőrösdarazsak nem veszélyesek az emberre
Forrás: MME

– A tudatlanság sajnos évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik le a tőrösdarazsakat – tették hozzá.

Ne tévesszük össze a lódarázzsal!

Az MME tájékoztatójában közölte, hogy a rovarcsalád hazai képviselői túlnyomórészt termetesek és látványos megjelenésűek. Az óriás tőrösdarázs, melynek nősténye közel öt centiméteres, egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is. – Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban – hacsak nem fogjuk meg őket – nem ellenünk használják, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál – hívták fel a figyelmet a szakemberek, kiemelve: a tőrösdarazsak parazitoidok, így szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

Kordában tartják a cserebogár-szaporulatot

Az MME hangsúlyozta azt is, hogy e rovarok megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Ezeket a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetéznek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének. 

–  Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő, a talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülő tőrösdarazsaktól. Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de ha természetbúvárként olyan szerencsében van részünk, hogy láthatunk egy ilyen "rajzást", érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét – húzta alá az MME.

Az óriás tőrösdarázs nőstényét az MME videóján is megtekinthetitek: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában