Kitüntetés

2023.05.15. 19:58

Közel harminc éve ment életeket a kitüntetett gyarmati lánglovag

A tűzoltókat minden évben Szent Flórián napján ünnepeljük. Ennek alkalmából a nógrádi lánglovagok több elismerést is átvettek Salgótarjánban. A 2022-es év balassagyarmati tűzoltója díjat Szentgyörgyi Gyula kapta, akit a kitartó, hősies munkájáról kérdeztünk.

Ember-Lukács Zsófia

A 2022-es év balassagyarmati tűzoltója díjat Szentgyörgyi Gyula kapta

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

– Hogyan merült fel önben, hogy a tűzoltó lesz?

– Mindig is vonzott ez a pálya. Előtte Németországban dolgoztam a kőműves szakmában, de már korábban megfogalmazódott bennem, hogy lánglovag legyek, ezért hazajöttem, és jelentkeztem tűzoltónak. A sikeres felmérések, az orvosi-, pszichológiai vizsgálat után megkezdtem a szolgálatot Balassagyarmaton. Annyira magával ragadott ez a hivatás, hogy 26 éve itt dolgozom Balassagyarmaton, emellett több helyen helyettesítettem, például Salgótarjánban is. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.

– Hogyan lett főtörzsőrmester?

– Őrmesterként kezdtem, majd a munkám elismeréseként soron kívül főtörzsőrmesteri fokozatot kaptam. Ez több sikeres mentésnek, akciónak, káreseteknél való helytállásnak köszönhető. Jelenlegi beosztásomban ez a legmagasabb elérhető rendfokozat. Csapaton belül nincs jelentősége, hogy egy, vagy három csillagod van, a feladatok egyenlők a mentés során.

– Hogyan telik egy nap a balassagyarmati tűzoltóságon?

– A gyarmati tűzoltóságon jelenleg 10 ember tartózkodik az épületben, 24 órás szolgálatot teljesítünk, majd ezt két nap pihenő követi. Minden délelőtt oktatáson veszünk részt. A kétórás elméletet a kétórás szerelésgyakorlat követi, aztán ebédelünk és a huszonnégy órás szolgálat második felében szabadfoglalkozás van. Amennyiben riasztás érkezik, akkor az természetesen bármilyen programot felülír. Azt tapasztaltam, hogy amikor elkezdtem a pályát, akkor jóval több tűzesethez riasztottak, volt, hogy naponta 10-13 alkalommal vonultunk, napjainkban ez már nem jellemző.

– Volt olyan eset a 26 év alatt, ami kifejezetten nehéznek bizonyult, esetleg valamiért emlékezetes?

– Talán egy balesetet említenék, amikor gyermekek voltak az autóban, és már sajnos nem tudtunk mit tenni. Azonban amikor valakit megmentünk, akkor az is mindig sokáig emlékezetes marad és sikerként értékelhetjük. Amikor időben kiérkezünk és kihozunk valakit a tűzből, akkor tudom, hogy jól döntöttem, hogy ezt a pályát választottam. Tisztában vagyunk azzal, hogy valaki életben maradt és ez rajtunk múlt.

– Mit gondol, mivel érdemelte ki a legjobb balassagyarmati tűzoltó kitüntetést?

– Úgy gondolom, a 26 év munkájáért. Rengeteg káresetnél voltam, árvizeknél is szolgáltam, tűzoltó versenyekre jártam. Az utóbbi kettőnél önként döntöttem úgy, hogy ebből ki szeretném venni a részem. A jövőben is hasonlóan akarom folytatni a munkám.

– Van esetleg olyan hobbija, amit szívesen űz a szabadidejében?

– A focit nagyon szeretem, korábban csapatban is játszottam megye kettes szinten, napjainkban leginkább nézőként szurkolok már. Van három fiú unokám, velük töltöm a szabadidőm jelentős részét, de a család többi tagjával is szervezünk közös programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában