Bőrrák

2023.05.26. 06:57

Hatalmas árat fizethetünk a barna bőrért – ésszel és mértékkel használjuk a nógrádi szolikat!

A strandidő beköszöntével mindenki a legjobb formáját szeretné nyújtani, ehhez pedig a szép barna bőr elengedhetetlen a nógrádiaknál is. Fiatalok és idősek egyaránt járnak szoláriumba, használják az ott található gépeket, azonban, ha nem figyelünk a mértékletességre, annak beláthatatlan következményei is lehetnek.

Gubányi Patrik

Napok kérdése, és hivatalosan is itt a nyár: szabadtéri bulik, strandfesztiválok, kevés ruhanemű. Ezek miatt már tavasszal sok nógrádi elkezdte felkészíteni a testét és a bőrét erre az időszakra, hogy a legjobb formájukat tudják megmutatni társaiknak. Ilyenkor jól bevett szokás, hogy gyakrabban látogatjuk a szoláriumokat, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk elérni a kívánt eredményt. Mint mindenben, úgy ebben is rendkívül érdemes figyelni a mértékletességre, hiszen tény, hogy a gyakori sütkérezés elősegítheti a bőrrák kialakulását.

A szolárium használatával kapcsolatban dr. Magyari Ildikó bőrgyógyász korábban úgy fogalmazott portálunknak: rendkívül káros és nagyon öregít, így nem ajánlott használni. Ráadásul az emberek abban a tévhitben élnek, hogy fel kell készíteni a nyári időszakra a bőrt, ez azonban nem így van. 
– Manapság divattá vált a barna bőr, ezért sokan nem az egészségüket helyezik előtérbe. Már tinédzserkorban eljárnak szoláriumba, ami ugyanolyan ártalmakat okoz, mint a napsugár. Nem gondolnak arra, hogy mi lesz velük néhány év múlva – fejtette ki dr. Magyari Ildikó.

Az egyik salgótarjáni szolárium munkatársa megkeresésünkre elmondta: már tavasszal elkezdik szinte egymás után nyitni az ajtót náluk, hiszen ez már a nyárra való felkészülési időszak. – Nemtől, kortól függetlenül szinte mindenki él a barnulásnak ezen formájával, de mindig jelezzük nekik, hogy találják meg az arany középutat a látogatást tekintve. Úgy vélem, hogy heti két-három alkalom még nem vezethet bőrbetegséghez, de a mindennapos használat már káros lehet. Továbbá a fokozatosság is fontos, mivel mindenkinek más a bőre, eleinte nem tanácsos 15-20 percekre befeküdni – figyelmeztetett a szolárium munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában