Energiatudatosság

2023.05.12. 06:50

Energiatudatosságáért kapott díjat a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Energiatudatos Kórház címet kapott a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház, amelyet Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató adott át dr. Szabó Géza főigazgató részére.

Nool

Energiatudatos Kórház címet kapott a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Forrás: Facebook | Szent Lázár Megyei Kórház

A Virtuális Erőmű Program (VEP) parlamenti díjátadó gáláján dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács örökös elnöke, dr. Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató adta át az elismeréseket az egészségügyi intézmények képviselőinek.

A Virtuális Erőmű Program – hazánk első számú zöld erőműve – átlépte az ezer megawatt méretet 2022 végére, amely 2021-hez képest 20 százalékos növekedést jelent, s ezzel a Virtuális Erőmű megerősítette második helyét Paks mögött az erőművi rangsorban. A VEP ilyen növekedési ütemmel a tervezett 2050 helyett már 2030-ra hazánk legnagyobb erőműve lehet – jelentette be a VEP tulajdonosa, Molnár Ferenc.

Dr. Szili Katalin, a VEP örökös védnöke, egyben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke beszédében kiemelte: a VEP eredménye azért is egyedülálló, mert Kelet-Közép Európa vezető fenntarthatósági programjának csapata és annak partnerei nem csupán tovább tudták vinni a több mint 10 éve töretlen növekedést, de – már egy kiemelkedően magas bázisról – emelték annak dinamikáját is, és ezzel 2022 végére elérték az ezer megawatt lélektani határt jelentő fosszilis energiát kiváltó, auditált megtakarítási méretet. Ezzel két megyényi éves energiahasználati, egyben szén-dioxid megtakarítást realizálnak. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság stratégiai partnerként csatlakozott a Virtuális Erőmű Programhoz. Ennek eredményeképpen a kórházak közel fele, 45 intézmény köteleződött el a fejlődés mellett és nyerte el az Energiatudatos Kórház címet, köztük a salgótarjáni kórház is. Az OKFŐ célja, hogy 2023 végére minden fenntartása alá tartozó kórház legalább energiatudatos intézmény legyen.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtetett Virtuális Erőmű Programban benyújtott sikeres pályázatukkal, energiatudatos gazdálkodásukkal és innovatív ötleteikkel az intézmények jogosulttá váltak az Energiatudatos Kórház védjegy használatára. A program második lépéseként az Energiahatékony Kórház Díj lesz megpályázható, mely az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat második szintje. Ha egy kórház el szeretné érni ezt a minősítést, akkor már megvalósult, sikeres energiahatékonysági projektet/intézkedést kell tudni felmutatnia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában