Pollenjelentés

2023.05.25. 16:58

Egyeseknek öröm, míg másoknak üröm a nyárias idő: nehéz napok várnak a nógrádi allergiásokra

Napsütés időjárás várható az elkövetkezendő napokban szűkebb hazánkban. Ez azonban megnehezíti az allergiások mindennapjait.

N. O.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint egyszerre sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben. Mint arról beszámoltak: a felmelegedés hatására az elkövetkező napokban a pollenterhelés viszonylag magas lesz.

Ezáltal a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan magas, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is. A fenyőfélék virágpora közepes, esetenként magas, a csalán-és az eperfaféléké pedig országosan közepes koncentrációban jelenhet majd meg. A bodza virágporának koncentrációja és a kültéri allergén gombák spóraszáma is az alacsony-közepes tartományban alakulhat, míg az Alternariáé helyenként eléri a magas szintet.

Hozzátették: magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára azt tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy amennyiben vihar lesz, annak ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa korábban portálunknak elmondta, hogy az allergia leggyakoribb tünetei közé tartozik a szem- és orrviszketés, a száraz köhögés, az orrdugulás, a vizes orrfolyás, illetve a könnyezés és a szemviszketés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában