Tragédia

2023.05.03. 11:35

Halálos gázolás: bepánikolva hagyhatta magára a 92 éves férfit a sofőr a tarjáni autósoktató szerint

Nem mindennapi tragédia történt vasárnap este, amikor az M0-s autópályán egy kisbusz elgázolta az úton szabálytalanul áthaladó gyalogost: a 92 éves férfi a helyszínen életét vesztette. Egy salgótarjáni autósiskola vezetője szerint a sofőr bepánikolhatott, azért nem tudta helyesen felmérni a kialakult helyzetet, és emiatt hajthatott tovább.

Gubányi Patrik

A rendőrök megtalálták a járművet, amivel az idős férfit elütötték

Forrás: police.hu

Mint arról a minap beszámoltunk: mindenkit megrázó tragédia történt április 30-án, vasárnap este az M0-s autópályán, amikor egy kisbusz elütötte az arra járó,  szabálytalanul közlekedő 92 éves férfit, aki a baleset következtében belehalt sérüléseibe. A Magyar Nemzet beszámolója szerint az eset után a forgalmat senki nem állította le, így a földön fekvő emberen több tucat kocsi hajthatott át, a helyszínelők fél kilométer hosszan találták meg a férfi maradványait az úttesten Törökbálint térségében. 

A police.hu honlapján közzétett tájékoztatás szerint egy külföldi rendszámú, szürke Mercedes Sprinter vezetője ütötte el az idős embert, és segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Azóta kiderült: kedden délután Diósdon megtalálták a rendőrök a halált okozó kisbuszt, amiben a sofőrön kívül még ketten utaztak. A gázolás után levették a jármű rendszámát és egy másik autóba ültek át. Az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt nyomoznak, és továbbra is keresik a gépkocsivezetőt és két utasát. 

A szerencsétlenség kapcsán megkerestük Verbói Patrikot, salgótarjáni autósoktatót, aki szerint a sofőr a kialakult pánik miatt hajthatott tovább.

– Az autópályán a gépkocsivezetők többsége nem számít hirtelen fellépő akadályra, mivel ez a vadak, valamint a gyalogos közlekedés elől is kerítéssel védett útszakasz, ahol a gyorsabb haladás érdekében nagyobb sebességgel hajtanak a gépjárművek. Ritkábban, de sajnos előfordul, hogy vadállat vagy ember téved erre az útszakaszra. Ilyenkor nagy a valószínűsége a súlyosabb kimenetelű balesetnek, mivel egy nem várt helyen, egy későn észlelt akadály gyors helyzetfelismerést és cselekvést igényel. Ebben az esetben az esti korlátozott látásviszonyok miatt elkerülhetetlen volt a tragédia. Az pedig, hogy a gépkocsivezető a baleset után segítségnyújtás nélkül elhajtott egy jogilag és társadalmilag is elítélendő cselekedet. Abban a lelkiállapotban és a kialakult pánikban általában ez történik.

A felelőtlenség miatt hajthattak át a férfin

– A többi gépjárművezető relatív gyorshajtást követett el, fel sem tudták fogni, hogy min mennek keresztül. Sajnos a mai társadalomra jellemző az effajta felelőtlenség, rohanás – emelte ki Verbói Patrik.

Az oktató azt tanácsolta továbbá, hogy, aki az autópályán lerobban, vagy valamilyen okból ott ragad, az mindig viseljen láthatósági mellényt, tartózkodjon a szalagkorlát mögött, és onnan próbáljon segítséget kérni.

Felhívta továbbá a gépkocsivezetők figyelmét, hogy ebben a rohanó világban még figyelmesebben és körültekintőbben közlekedjenek, az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességet. Ezeken túl pedig a saját tudásukat is vegyék figyelembe egy esetleges hirtelen akadály fellépése esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában