A Gregori kocsma

Hegedűs Henrik

Szomorúan haladok el mostanság Balassagyarmaton a Kóvári és Széchenyi utak kereszteződésénél. A sarkon állt egykor a Gregori-park, amely a város köztiszteletben álló cipészmesteréről kapta becenevét, ám most, amint kialakítják az új, immár a palóc kultúráról elkeresztelt ligetet, a régi állapotokat teljesen megszüntették.

Bő tizenöt évvel ezelőtt még rendszeresen megfordultam itt, a park hátsó részén, a családunk barátja által üzemeltetett kocsmában. Jóleső érzés volt délutánonként, a közeli munkahelyemről jövet elfogyasztani egy korsó sört, közben megbeszéltünk ezt-azt a haverokkal. Járt ide ügyvéd, vasutas, mezőgazdasági szakember, közhivatalnok, sőt néhanapján Urbán Árpád országgyűlési képviselő is betért kora esténként.

Egy alkalommal a honatya elújságolta, másnap a korábbi miniszterelnök, Horn Gyula érkezik Balassagyarmatra, és azt tervezi, itt, a Gregoriban látja vendégül egy kávéra a politikustársát. Hitetlenkedtünk, mondván azért ilyen magas rangú személyiség mégsem tartja méltónak, hogy egy külvárosi italmérőben fogyassza el a feketét. A kíváncsiságtól hajtva a zeneiskolában rendezett lakossági fórum előtt azért elmentem a kocsmába. Megrökönyödve vettük észre, hogy Árpi bácsi teljesítette az ígéretét. 

Ahogy kitekintettünk az ablakon, láttuk, amint ők ketten lépkednek a térköves ösvényen a bejárat felé. A volt kormányfő, miközben felhajtotta a kávét, rendkívül közvetlenül szóba elegyedett velünk. Nem akármilyen meglepetés volt...