Fiatalok Palócföldért

2023.04.19. 13:57

Visszacsábítanák a fiatalokat: Palócföld élhetőbbé tételéért fogtak össze a balassagyarmati ifjak

Tavaly februárban alakult a Fiatalok Palócföldért Egyesület azzal a céllal, hogy egy összetartó, segítő közösséget építsenek Balassagyarmaton és annak vonzáskörzetében. Azóta is sok színes programmal tették izgalmasabbá a helyiek életét.

Ember-Lukács Zsófia

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

– A felsőfokú tanulmányok megkezdése után hamar ráeszméltem, hogy a nagyvárosi élet nem a legideálisabb, és vágyom vissza a vidéki környezetbe. Ezért Nógrádban kerestem a lehetőségeket, akár programok, akár munka, vagy lakhatás terén, főleg úgy, hogy rendkívül idilli, gyönyörű természeti közegben fekszik vármegyénk – számolt be róla portálunknak Balla Gergely az egyesület elnöke.

Hozzátette: a baráti összejöveteleken is sokszor felmerültek azok a kérdések, hogy mi legyen a program, hová menjenek vásárolni, vagy épp van-e olyan munkahely, ahol szívesen dolgoznának. – Egyértelművé vált, hogy az elvándorlás, ami megfigyelhető Nógrád vármegyében, nagyrészt a lehetőségek hiányából fakad, és sokan vágynak vissza. Ekkor jött az ötlet, hogy össze kell fognunk, és tenni ez ellen, lehetőségeket teremteni, jobbá tenni a vidéket  – mondta el az elnök.

Arra is kitért, hogy jelenleg 12 tagja van az egyesületnek és szívesen látnak bárkit, aki csatlakozna. – Szeretnénk összekötni a térség fiataljait, egy összetartó közösséget felépíteni, akik támogatják egymást. Célunk, hogy Palócföld fővárosát, Balassagyarmatot és magát Palócföldet, az önkormányzatokkal, a lakossággal és a vállalkozókkal összedolgozva, olyan léptékben fejlesszük, amellyel a környék, mind gazdaságilag, mind turisztikailag, mind pedig népességügyileg kihozza a benne rejlő maximumát, ezáltal a fiatalok ne elköltözni akarjanak, hanem itt maradni, vagy akár visszajönni – hangsúlyozta Balla Gergely.

A kezdetekről elmondta, hogy az első év egy felmérő, induló esztendő volt, hogy mire lenne igénye az embereknek, milyen programok hiányoznak a közéletből . 

– 2022 májusában Kincskereső szemétszedést szerveztünk Galgagután, és ezen kívül három „Kultúrbulit” rendeztünk. 2022 júliusában a „Találjuk ki Nógrád megyét” megyefejlesztési versenyben második helyezést értünk el az ötleteinkkel . Egyesületünk szervezi az idén már havonta megrendezett társas estet is, amit eddig hatszor bonyolítottunk le, és rengeteg érdeklődőt vonzott. Itt mi biztosítjuk a játékokat és játékmesterünk vezetésével bárki beszállhat a társasjátékba, vagy indíthat is egy újat, amit ő választ – tért ki rá az egyesület elnöke.

A jövőbeni célokat is ismertette Balla Gergely: –Egy élettel teli virágzó környéket szeretnénk létrehozni, közösségépítő estekkel, a társasest és a „Kultúrbulik” rendszeres szervezésével. Fórumokon akarjuk felmérni a lakosság igényeit és ötleteit, majd azt az önkormányzatok, döntéshozók felé közvetíteni. Elindítjuk az önkormányzatok közötti kommunikációt, illetve a balassagyarmati iskolák közötti együttműködést is. Folyamatban van már a szervezése idén nyárra egy irodalmi tábornak is, ami a nógrádi fiatalokat célozza meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában