Számadás

2023.04.13. 13:54

Vészesen közeleg az érettségi vizsga, stresszelnek is már a nógrádi diákok

Rohamosan közeleg a nógrádi tanulók életük egyik, ha nem a legfontosabb állomása, az érettségi. Egy hónap múlva már a pad mögött ülve oldják meg a kérdéssorokat és bizonyítják az elmúlt időszakban megszerzett tudásukat. A véghajrában egyre ingerültebbek a diákok, ezért fontos, hogy a közeli barátok, családtagok támogassák és biztassák őket.

Gubányi Patrik

Tanulás, magánórák, tanulás és egy kis szorongás – valószínűleg ezek jellemzik a nógrádi végzősök mindennapjait, hiszen egy hónap múlva már az írásbeli vizsgák feladatival kell megbirkózniuk. Az eduline.hu már tavaly év végén közzétette, hogy a tervek szerint május 8-án, hétfőn, 9 órakor kezdődik a megpróbáltatások sora, a hagyományokhoz híven magyar nyelv és irodalom témakörben. Hozzátették: az emelt szintű szóbeliket június 7-14-ig, míg a középszintűeket június 19. és 30. között tartják majd. 

Fontos, hogy mindenben támogassuk őket

A barátok és családtagok ezen időszakban mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék és nyugtassák a nagy feladat előtt álló gyerekeket. Mindenki más-más praktikát vet be erre, ám nem biztos, hogy éppen hatásos. Nem célszerű azt mondani nyugtatásként, hogy nincs nagy tétje, legfeljebb újra próbálod, de az is veszélyes lehet, ha túl nagy hangsúlyt helyezünk életének erre az állomására. Ezért meg kell találnunk az ideális megoldást, amiben Kovács Rózsa, salgótarjáni pszichológus segített. – Fontos ismerni a fiatalt, hogy mely támogatási forma lesz igazán építő számára – emelte ki.

– Az érettségi a legtöbb fiatal életében egy fontos állomás. Van, akinél ezt követően a mindennapos munkavégzés következik, döntő többségük azonban elindul egy számára tetsző életpálya felé – ismertette a pszichológus. 

Rámutatott:  minden fiatalnál más a tanulás iránti motiváltság és a stresszkezelési mód. Emiatt szülőként vagy barátként fontos ismerni a fiatalt, mert ettől függ, hogy mi is az a támogatási forma, ami számára a legelőnyösebb. Van, akit inspirál, ha naponta hallja, hogy nagy dolgok várnak rá, tegyen erőfeszítéseket ennek érdekében. Előfordul azonban az is, hogy ezek a szavak csak hátráltatják, szorongását pedig erősítik. Egy biztos, tanulni kell, hiszen a megszerzett információk függvénye a sikeres teljesítés. Legcélszerűbb folyamatosan olyan hozzáállást mutatni a gyerek felé, amely segít neki a helyes önértékelés elérésében és fenntartásában. A legkárosabb viszont, ha azt erősítjük meg a tinikben, hogy nincs nagy tétje az érettséginek, nyugodjon meg. De, van! Valójában a legtöbb fiatal szeretne jól teljesíteni, ezért bőven elég, ha biztatjuk és azt közvetítjük felé, hogy bármilyen eredményt ér el, számunkra akkor is ő a világ csodája, bízunk a kitartásában. 

A tanulás stresszcsökkentő elfoglaltság

 – A fiataloknak jó megküzdési stratégia ebben a feszültségekkel teli időszakban, ha tudatosítják önmagukban, hogy ilyenkor a leghatékonyabb stresszcsökkentő elfoglaltság a tanulás. Nem fontos ebben az időszakban a saját bioritmusunk túlzott figyelembevétele. Sokkal eredményesebb egy áttanult éjszaka, mint egy álmatlan, szorongással teli. A feszültségoldás egyik alapja, hogy magáról a stresszről elterelődjön a figyelmünk, és ha belemerülünk például egy nehéz matematikai feladat megoldásába, akkor esélyes, hogy nem a saját izgalmainkra, kétségeinkre koncentrálunk. Ez az időszak a legtöbb fiatalnál átmenetileg kaotikus, hiszen van egy cél, időpont, amikor lelkileg és fizikailag is jó erőnlétben kell lenni. Veszélyes lehet, ha ekkor a gyerekek túl sok bulizással, vagy bármilyen szerekkel próbálják könnyíteni a helyzetüket – emelte ki Kovács Rózsa.

Megkérdeztünk néhány vizsgára készülő diákot, milyen különleges praktikáik vannak a rengeteg információ befogadására, valamit a feszültségük oldására?

 – Valójában különleges módszer nem létezik, le kell ülni és neki kell állni megtanulni mindent – mutatott rá Kovács Réka. – Ennek során fontos a régebben tanultakat feleleveníteni, mert az információ befogadása csak töredékét teszi ki a tanulásnak. Az időnk zömét osztálytásainkkal most az teszi ki, hogy minél jobban fel tudjunk készülni, ami testileg és lelkileg megterhelő. Néha nem könnyű koncentrálni huzamos ideig, de félre kell tenni az eddigi szokásainkat. Ha túl leszünk ezen, biztosan egy nagy teher fog leesni a vállunkról – nyilatkozta a fiatal. 

László Dorina próbál nagyon sokat tanulni az érettségire, hogy minél több tudással gazdagítsa elméjét. – Mivel egy vizuális alkat vagyok, sokat segít, ha elképzelem, vagy lerajzolom a dolgokat, ami a kémia képletek és a biológia ábrák elsajátításához nagyon hasznos. Rengeteget kell tanulni, ez sokakat depresszióssá tehet, de próbálok minél pozitívabb lenni, hogy hamar túl leszek rajta. A barátokkal és a családdal töltött idő segít megnyugodni. Osztálytársaimmal pedig megbeszéljük a feladatok megoldásához szükséges trükköket, amellyel egyszerűbbé és gyorsabbá tehetjük a felkészülést – osztotta meg Dorina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában