Beruházás

2023.04.19. 16:38

Több mint háromszázmillió forintból valósulnak meg fejlesztések Szügyben

Szügy önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Élhető települések című kiírásán 303 millió forint támogatást nyert el. Az összegből összekötő kerékpárutat alakítanak ki, fejlesztik a község zöldinfrastruktúráját, valamint felszámolják az illegális hulladéklerakókat. A projekttel kapcsolatban szerdán délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban.

Lászlók Judit

A falu központja 28 millió forintból újul majd meg

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Szügy – az élhető település című projekt nyitórendezvényén és sajtótájékoztatóján Frenyó Gábor, a község polgármestere elsősorban ismertette, hogy szerinte mik azok a feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy község élhető legyen. Ezek között szerepel az emberek számára megfelelő, jól fizető munkahelyek, helyben elérhető, alapvető közszolgáltatások, bölcsőde,  óvoda, iskola, házi- és fogorvosi szolgálat, illetve a jól működő közösségek, polgárőrség. Fontosnak tartja továbbá hely és tér legyen a kultúrának, nélkülözhetetlen a helyi együttélés szabályainak a felállítása, az egészséges, tiszta lakókörnyezet, a kerékpáros közlekedés, a kerti zöldhulladék feldolgozása, a gondozott közterületek, illetve az önkormányzati temetők karbantartása. 

Szügy ezek közül szinte mindegyikkel rendelkezik, ugyanis az önkormányzat az elmúlt években rengeteg erőfeszítést tett ennek érdekében, illetve biztosította hozzá a szükséges támogatásokat. A polgármester kifejtette, hogy a Szügy – az élhető település című beruházás által milyen fejlesztések valósulnak meg a községben.

Frenyó Gábor polgármester sajtótájékoztatón ismertette a részleteket
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– A projekt legfontosabb része a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése. Összesen 252 millió forintot fordítunk a kerékpárutak összekötésére Szügy Mohora felőli végétől egészen Balassagyarmatig. A kivitelezés során a meglévő kerékpárutak összekötésével a kerékpárforgalom biztonságosabbá válik és nagyban megkönnyíti az itt élőknek a munkahelyükre történő eljutását. A kerékpárutak mellett a biztonságos kerékpártárolók építése is a tervek között szerepel – mondta Frenyó Gábor. Hozzátette: – Bízom benne, hogy a kerékpárút fejlesztése a jövőben tovább folytatódik Mohora, vagy akár Csesztve irányába.

A polgármester hangsúlyozta továbbá, hogy a falu központja 28 millió forintból újul majd meg. A területen megtörténik a parkosítás, a fásítás – összesen 1076 cserjét, illetve 540 évelőt ültetnek majd el –, az utcabútorok elhelyezése és szilárd burkolatú parkoló építése, valamint egy járdát is kialakítanak  a konyhához a kisiskolás diákok biztonságosabb közlekedése érdekében. A beruházás részeként hárommillió forintból az illegális hulladéklerakókat is felszámolják.

– Remélem, hogy ez a projekt is hozzá fog járulni, illetve megerősíti azt a képet és azt az életérzést, amit szeretnénk az itt lakóknak átadni: Szügy egy élhető település – ezekkel a szavakkal zárta a sajtótájékoztatót Frenyó Gábor. Mindezek után a résztvevőkkel közösen járták be a beruházás által érintett helyszíneket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában