Lakhatás

2023.04.05. 11:20

Sok nógrádi fiatal él még a mamahotel előnyeivel

Gyakori jelenség a nógrádi fiataloknál, hogy a szülői házban megrekednek, élvezik a „mamahotel" nyújtotta kényelmet, anyagi biztonságot. Kovács Rózsa salgótarjáni pszichológussal fejtegettük a témát.

Gubányi Patrik

Napjainkban egyre több az otthon ragadt fiatal felnőtt

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Számos oka lehet annak, ha a fiatalok úgy döntenek, hogy még egy ideig maradnak a szülői házban, és élvezik annak kényelmét. A köznyelvben elterjedt „mamahotel" kifejezés azonban sértő is lehet, hiszen vannak, akik a korlátozott lehetőségeik miatt nem tudnak továbblépni és önálló életet élni. Persze akadnak olyanok is, akik szimplán azért rekednek meg, mert könnyebb így: mosnak, főznek, takarítanak helyettük, sőt még a rezsi költségeivel sem kell bajlódni.

– Társadalmi szinten megfigyelhető jelenség, hogy későbbre tolódik az az életkor, amikor a fiatalok a szülői háztól elkerülve önálló életvitelt kezdenek el folytatni. Erre elterjedt szóhasználat az úgynevezett „mamahotel", azonban óvatosan kell bánnunk ezzel a kifejezéssel. Azoknál a fiataloknál, akik nem küzdenek valamilyen súlyos pszichés problémával, azoknál megjelenik az az igény, hogy önálló és független életet tudjanak kialakítani maguknak. Ez egyezik a szülőknek azzal az elképzelésével, hogy gyermekük egy saját, sikeres jövőt indítson el – mondta Kovács Rózsa salgótarjáni pszichológus.

Miért maradnak odahaza?

Hozzátette: az okok összetettek. Néhány esetben előfordul, hogy a felmenők túlféltő attitűdje gátolja a fiatalt az önállóságban, viszont általában egzisztenciális vagy anyagi okok szülik-e a problémát. Azok, akik tanulmányokat folytatnak, ezen idő alatt csak ritkán tudnak olyan jövedelmet szerezni, ami lehetővé teszi az önállósodást, ezért a szülői támogatás jelen van az életükben

Érdemes korán gondolkodni

– Ami segíthet, az döntően az, ha a szülők már nagyon korán gondolnak arra, hogy egyrészt lelkileg építsék gyermekükben azokat a képességeket, hogy önértékelésük lehetővé tegye az önmagukban való hitet, valamint azt, hogy képesek legyenek önállóan cselekedni. Fontos, amennyiben lehetősége van a szülőknek, akkor minél hamarabb kezdjenek el gyűjtögetni arra az időre, amikor a gyereknek szüksége lehet a tőlük jövő anyagi forrásra – ismertette Kovács Rózsa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában