Szakmák

2023.04.19. 19:28

Pályaválasztási napon ismerkedhettek meg a kínálkozó lehetőségekkel a salgótarjáni borbélyosok

Pályaválasztási napot tartottak hétfőn a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, ahol a diákok számos szakmába nyerhettek betekintést, ezzel is segítve őket abban, hogy biztosan a számukra megfelelő úton haladhassanak tovább.

Gubányi Patrik

Számos szakmába nyerhettek betekintést a diákok

Forrás: Beküldött fotó

Fekete Zsoltné, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta: fontos tisztázni, hogy a pályaválasztási nap az iskola minden diákjának szól, hiszen a 9. osztálytól kezdve az összes évfolyam érintett benne. 

– A fiatalabbaknak ezáltal lehetőséget biztosítunk arra, hogy előre tekintsenek és orientálódjanak a szakmák között még most, az ágazati képzés idején. Ezzel szemben a végzősöknek már természetesen az elhelyezkedés, illetve az álláslehetőségek felmérése a fő szempont. Az eseménynek nem titkolt célja, hogy a gyerekek az általuk választott képzéseken túl más szakmákat is megismerjenek. Ennek létjogosultságát abban látom, hogy egy második szakma elsajátításával a fiatal munkavállaló több lábon állhat, ami könnyebbé teheti a boldogulását. Erre a Borbélyban lehetőséget is kínálunk, hiszen a felnőttoktatás keretében a diákok ingyen szert tehetnek egy új szakmára, sőt az iskolarendszeren kívüli képzés keretében szakképesítést is szerezhetnek – hangsúlyozta Fekete Zsoltné.

Hozzátette továbbá: a cégek és a vállalkozások igénylik a szakmunkásokat, éppen ezért szívesen fogadják az iskola diákjait az üzemlátogatásokon.

– Több vállalkozás és cég is tiszteletét tette a pályaválasztási napon iskolánkba, illetve arra is volt lehetőségünk, hogy négy helyi cégnél üzemlátogatást szervezzünk, például a gépész ágazatban lévő tanulóknak és az autószerelő diákoknak – emelte ki az igazgató.

Hozzátette továbbá: egyre nehezebb munkaerőt találni, ezért a pályakezdőknek szeretnék megmutatni, hogy nem kell a határon túlra utazniuk ahhoz, hogy biztos megélhetést nyújtó munkát találjanak. Az intézménybe látogató vállalkozások mellett z igazgató kiemelte a Nógrád megyei katonákat is, akik rendszeres résztvevői a Borbélyban zajló pályaválasztási napoknak. A jó kapcsolatot az is példázza, hogy az iskola a közelmúltban csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz.

Az eseményen egyéni vállalkozók is beszéltek eddigi tevékenységükről, a vállalkozásuk indításáról. Így ismerkedhettek meg a diákok az ipari alpinista munkájával, valamint a kozmetikusok és a fodrászok mindennapjaival.
A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálytól vendégül látták Lerch Attilát, aki hasznos információkat nyújtott a nagy út előtt álló gyerekeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában