Hagyományőrzés

2023.04.24. 21:12

Kázsmérkendők, rakott szoknyák és ingvállak: a népviselet napját ünnepelték Kazáron (fotók)

A népviselet napja alkalmából szervezett programot a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület április 24-én, hétfőn. A kezdeményezéshez csatlakozott a kazári Aba Sámuel Általános Iskola is, ahol nem csupán helyszínt biztosítottak a rendezvénynek az eső miatt, de a gyerekek, illetve a pedagógusok közül is többen népviseletet öltöttek magukra a nyugdíjas egyesület tagjai, és meghívott vendégei mellett.

Veres Edina

Fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek is átadják a tradíciókat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A hétköznapi viselet közül kitűntek a színes, népi motívumokkal díszített szoknyák, kötények és kendők a kazári Aba Sámuel Általános Iskolában hétfőn. Mindez nem véletlen, hiszen az intézmény adott otthont a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület programjának, amelyet a népviselet napja alkalmából tartottak.

Szabó Imréné, az egyesület elnöke elárulta: már tavaly is csatlakoztak Az egy nap viseletben nevű megmozduláshoz, igaz akkor valamivel szerényebben, mint idén.

– Nagyon örültünk annak, hogy ez alkalommal a kazári iskola is csatlakozott a rendezvényünkhöz, Róthné Tarsoly Anita igazgatónak köszönhetően. Így rajtunk, illetve a más településről érkezett vendégeken kívül több tanuló is népviseletben vett részt az eseményen. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek átadjuk ezeket a tradíciókat, és hálásak vagyunk azért, hogy ebben a küldetésben mellénk állt az intézményvezető, aki szintén népviseletbe öltözött a program idejére – mondta Szabó Imréné, aki arra is rámutatott, hogy a terveik szerint az egyesületi tagokkal kézművesházban öltötték volna magukra az alsó és felső szoknyákat, az ingvállakat, a kecelét, a kázsmérkendőt és a főkötőt. Ezt követően így vonultak volna át a falun az iskoláig, az ott szervezett program után pedig a templomnál közös fotón örökítették volna meg, hogy mennyi színes népviselettel ünnepelték április 24-ét Kazáron. Az esős időjárás azonban megakadályozta a megvalósítás e formáját, így a rendezvény minden eleme – beleértve az öltözést – az Aba Sámuel Általános Iskolában zajlott le.

Az intézmény kis tornatermében sorakozott fel a megannyi népviselet, amelyeket a szervezők részletesen be is mutattak az egybegyűlt tanulóknak és érdeklődőknek. A jelenlévők megtekinthették például, hogy mennyire kevés különbség van a karancsberényi és karancslapujtői ruhák között, szemügyre vehették a nógrádmegyeriek sötét zöld színű ötözékét, de láthattak etesi, sóshartyáni, sőt, bagi viseletet is. Róthné Tarsoly Anita a – magán viselt – maconkai ruha részletgazdagságáról beszélt, míg a vizslási, valamint a kazári visletek esetében azt is megtudhatták a megjelentek, hogy milyen életkorhoz milyen darabok dukáltak annak idején. A rendezvényre az iskola tanulói versszavalással és táncműsorral is készültek.

Szabó Imréné elmondta, hogy a program zárásaként a más településekről érkező, népviseletet bemutató vendégeket közös beszélgetésre és fogadásra invitálták. Hozzátette: bízik benne, hogy jövőre még többen öltik majd magukra április 24-én népi ruháikat, és ismét egy kellemes hangulatú napot tölthetnek majd együtt, népviseletben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában