Ünnepi menü

2023.04.09. 09:17

Húsvétkor sem hiányozhat a nógrádi családok asztaláról a töltött káposzta

Nógrád megyében sosem hiányozhat az asztalról a töltött káposzta, amelyet szinte minden ünnep alkalmából elkészítenek a lakosok.

Nagy Orsolya

Bár az országban sokan leginkább karácsonykor fogyasztanak töltött káposztát, Palócföldön azonban húsvétkor is nagy hagyománya van. A hasznosi töltött káposzta pedig méltán híres, amelyet a helyiek szinte minden jeles alkalomra elkészítenek.

A Mindmegette oldalán található receptnek köszönhetően bárki könnyen elkészítheti ezt a laktató ünnepi ételt.

Az eredeti töltött káposztához nem kell más, mint tíz dekagramm rizs, egy kilogramm darált sertéscomb, egy fej vöröshagyma, három gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, valamint pirospaprika. Ezen kívül kell egy fej savanyú káposzta, füstölt bordaszél, olaj, két evőkanál liszt, pirospaprika és két evőkanál tejföl.

Ettől lesz finom

A töltött káposzta töltelékéhez a rizst meg kell mosni, hozzáadni a húst, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a sót, a borsot és a pirospaprikát, majd óvatos mozdulatokkal jöhet a gyúrás. Ezt követően a káposztát meg kell mosni, majd a lefejtett levelekbe bele kell göngyölni a tölteléket.

A megmaradt káposztaleveleket fel kell darabolni és a lábas aljára halmozni, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre jöhet a megtöltött káposzta, majd annyi víz, hogy ellepje. Ezután 2-3 darab nagyobb káposztalevéllel le kell takarni és körülbelül 70-80 percig főzni.

Amikor a töltött káposzta megfőtt, akkor rántást kell készíteni hozzá. Ehhez olajat hevítünk, amelyben meg kell pirítani a lisztet, majd a tűzről levéve mehet bele a pirospaprika, végül pedig a tejföl. A káposzta levéből annyit kell hozzáadni, hogy körülbelül egyforma meleg legyen, rászűrni a káposztára és végül összeforralni. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában