Nool.hu videó

2023.04.28. 17:38

Három évtizedes fennállását ünnepli Nógrád megye első katolikus óvodája (fotók, videó)

Szűkebb hazánkban harminc évvel ezelőtt Salgótarjánban nyitotta meg kapuit az első egyházi óvoda. A jubileumi évet pénteken szentmisével és ünnepi műsorral nyitotta meg a Jó Pásztor Katolikus Óvoda felnőtt- és gyermekközössége.

Gulyás Edina

A jubileumi évet pénteken szentmisével és ünnepi műsorral nyitotta meg a Jó Pásztor Katolikus Óvoda felnőtt- és gyermekközössége

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– Azon a napon ünnepeljük a Jó Pásztor Katolikus Óvoda fennállásának harmincadik évfordulóját, amikor a pápalátogatás miatt az egész világ Magyarországra tekint – emelte ki prédikációjában dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök a szentmisén, amit pénteken tartottak a Szent József-plébániatemplomban. – Ferenc pápa ugyanolyan kisgyerek volt egykor, mint a mostani ovisok, akkor még nem tudta, hogy Isten különleges feladatot szán neki. 

Mint mondta: harminc évvel ezelőtt az országban az elsők között indult el Salgótarjánban a katolikus óvoda. Az akkori óvodások közül ma már sokan saját gyermekeiket kísérik mindennap az intézménybe. 

– Az elmúlt harminc év csodálatos ajándék, amiért köszönetet mondunk. Isten áldását kérjük további életetekre, a napi játékokra, hogy növekedjetek kedvességben, bölcsességben – fogalmazott dr. Beer Miklós. 

Az ünnepi szentmisét követően műsorral folytatódott a program, amelyen Bali Imréné óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében felidézte az elmúlt évtizedeket. Kifejtette, hogy 1991-ben néhány lelkes szülő fontosnak tartotta, hogy keresztény értékrendet képviselő nevelést kapjon a gyermeke. Az egykori Napsugár óvoda adott otthont az első keresztény csoportnak. A jelenlegi helyén 1993-ban 55 kisgyermekkel kezdte meg működését az intézmény. 

– Nagy öröm volt, hogy Nógrád megyében elsőként Salgótarjánban nyílt egyházi óvoda. Jelenleg három csoportban 70 kisgyermek tölti itt mindennapjait – hangsúlyozta az óvodavezető. – Nevelésünk kiindulópontja mindig a gyermek, aki a család és a pedagógus számára is Isten ajándéka. A mi feladatunk vigyázni erre az ajándékra és megmutatni számára a teremtett világ csodáit. 

Selmeczi Zoltán, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója az ünnepségen elmondta, hogy az elmúlt három évtizedben az óvoda munkatársai töretlen lendülettel, szeretettel és hűséggel végzik a rájuk bízott feladatot. Az a szeretet, ami körbeveszi az egyházi intézményekben a gyerekeket, olyan lelki többletet ad, ami biztos hátteret, menedéket és támogatást biztosít számukra. A jövőbeli tervekről szólva kifejtette: egyházi középiskola létesítése a cél, ami a megyében és a térségben biztosítaná a keresztény szellemben nevelkedett gyermekek továbbtanulását. 

– A Jó Pásztor Katolikus Óvoda mindenkori dolgozói áldásos munkájukkal, szolgálatukkal hozzájárultak az intézmény történetének formálódásához, a jelenben képviselt értékeinek megalapozásához – húzta alá beszédében Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere. – Az intézményben kiváló oktató-nevelő munka, értékteremtő és értékőrző pedagógiai gyakorlat folyik. Hozzátette: az önkormányzat fontosnak tartja a város bölcsődei és óvodai hálózatának fejlesztését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában