Kiállítás

2023.04.27. 11:28

Erős nők irányítják a figyelmet a családon belüli erőszakra a salgótarjáni alkotó munkáin

A családon belüli erőszakra irányítja a figyelmet Kacsák Tamás, Salgótarjánból származó fiatal képzőművész legújabb Girl Power címet viselő képsorozata. Annak három nagyméretű darabját a közelmúltban Budapesten a Bálnában mutatták be.

Gulyás Edina

A közelmúltban rendezték meg az Art and Antique elnevezésű kiállítást Budapesten, a tárlatra Kacsák Tamás három nagyméretű képet készített

Forrás: Beküldött fotó

A közelmúltban rendezték meg az Art and Antique elnevezésű kiállítást Budapesten. A tárlatra Kacsák Tamás, salgótarjáni származású képzőművész három nagyméretű képet készített, látványos fényinstallációval kiegészítve, amit a FreylerArt Galéria standján állított ki.

– A munkák témája a családon belüli erőszak, amiről ugyan sokat hallani a médiában, viszont úgy gondolom, hogy nem lehet eleget beszélni róla – mutatott rá Kacsák Tamás. – Fontosnak tartom ezt a témát, mivel közvetlen baráti körömben is megtapasztaltam az abúzus és az agresszió romboló hatását. A Bálnában bemutatott képeken szereplő nők nagyon közeli barátaim, akik már átéltek verbális, vagy fizikai bántalmazást.

Mint mondta: ezek a történetek nagyon sok inspirációt adtak a munkák elkészítéséhez. A zárt ajtók mögött történt bántalmazások elhallgatásra és elrejtésre épülő néma stratégiájával szemben a Girl Power című sorozat szereplői olyan erős nőket képviselnek, akik képesek kilépni a mérgező kapcsolatból. Az alkotások intenzív megvilágítása, külső és belső fényforrása, hangsúlyossá teszi a téma fontosságát és fokozza annak érzelmi hatását.

– Egy olyan arcomat ismerhetitek meg, amit nagyon kevés alkalommal mutatok meg, de remélem, ezzel sok lányt bátorítok felállni és erősnek lenni – fogalmazott Annamária, a képek egyik szereplője. 

– A projektet később szeretném tovább folytatni, akár olyan közéleti szereplőkkel is, akik szívesen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Szeretném, ha felhívnánk a figyelmet a téma fontosságára, ami a 10 év anyagát felölelő, készülő egyéni kiállításom tematikájában is fontos helyet kapna – hangsúlyozta az alkotó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában