Oktatás

2023.04.03. 11:30

Egyre több ifjú polgárőr lát el sokrétű feladatot Nógrád-szerte

Nemrégiben rendezték meg a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban a vármegyei ifjú polgárőr napot. Az esemény kitűnő alkalmat jelentett, hogy érdeklődjünk a részletek iránt, miként, milyen formában zajlik a fiatalok oktatása-képzése, illetve a középiskolás diákok milyen szolgálatokat látnak el a gyakorlatban.

Hegedűs Henrik

Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Aki tavasztól őszig gyakorta jár különböző szabadtéri rendezvényekre, például falunapokra, rendszeresen találkozhat a felnőtt polgárőrök társaságában láthatósági mellényt viselő gyerekekkel.

– Ma már mintegy százhatvan ifjú polgárőr van Nógrád vármegyében, akiknek mintegy fele a mi intézményünk tanulója – mondta el megkeresésünkre Gál Zoltán nyugalmazott rendőr őrnagy, járási polgárőr koordinátor, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Technikum rendészeti szakképzésének vezetője. – Igazából a polgárőrséget érintő törvény 2015-ös módosítása tette lehetővé, hogy a tizennyolcadik életévüket még be nem töltött személyek is csatlakozzanak az önkéntes közrendvédelmi és bűnmegelőzési szervezet munkájához, ez szélesítette ki a képzési formát, ami kiegészült a civil biztonsági ismeretekkel. Feltettük tehát a kérdést a gyermekeknek, ki akar polgárőri tevékenységet vállalni a gyakorlatban, és örömünkre elég sok jelentkező akadt. Érdekes, hogy főként a kezdő, azaz a kilencedik évfolyamos osztályok java része jelentkezett, míg az idősebbek, a végzősök körében kevésbé volt népszerű ez a vállalás, ez a tendencia máig érvényes.

Új képzési formákat próbáltak ki

Gál Zoltán hozzátette, mivel az első időkben semmilyen szakkönyv, egyéb felszerelés nem állt rendelkezésükre, ezért kialakítottak egy saját oktatási anyagot, így lényegében új módszereket, képzési formákat próbálhattak ki. A kezdeményezés bevált és a Mikszáth iskolában alkalmazott rendszert már az egész ország hasonló rendészeti képzéseiben használják.

– Sokrétű a feladat, amit az ifjú polgárőrök ellátnak – folytatta a pedagógus. – Kezdeném azzal, hogy a kilencedikeseknél az első félév a polgárőrség általános megismerésével telik, ezt követi január 29-én, a Civitas Fortissima napjához kapcsolódó emléktúra, amit Magyarnándortól Balassagyarmatig végiggyalogolnak a fiatalok, majd az iskola udvarán az igazgatónk és a vármegyei polgárőr vezetők jelenlétében ünnepélyes esküt tesznek, illetve megkapják a kötelező felszereléseket, a polgárőr pólót, sapkát, illetve láthatósági mellényt. Megkapják az igazolványukat is, ami feljogosítja őket a felnőtt kollégákkal közös feladatellátásra. Roppant fontos volt továbbá, főleg a COVID-időszakban az idősekkel való törődés, az egyedül élő szépkorúak segítése, ami felelősségteljes gondolkodást alakított ki bennük. Emellett folyamatosan felkeresik a Szent Erzsébet Idősek Otthonát, ahol a bentlakókkal személyesen elbeszélgetnek, ez is elősegíti az érzékenyítésüket.

Rendezvényeken segítenek a fiatalok

A szakember hozzátette, a polgárőri ismeretek elsajátításának végén a diákok egy témazáró dolgozat keretében vizsgát tesznek. Természetesen a különböző rendezvények biztosításában is segédkeznek, ilyen a Palóc Triatlon, a Mozdulj Gyarmat, a különböző falunapok, jótékonysági bálok, vagy éppen a Tour de Hongrie balassagyarmati rajtja, míg a legnagyobb kihívást a két világsztár labdarúgó, Cafu és Puyol részvételével megtartott teqball-bemutató jelentette a Kövi Pál Sportközpontban. A nyári „ottalvós” balassagyarmat-nyírjesi tábor során pedig a partner szervezetek, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás munkáját behatóbban megismerhetik, ami a későbbi pályaválasztásukra is jótékony hatású lehet.

Szükséges az állomány frissítése
Végezetül Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette,  elengedhetetlenül szükséges az egyre jobban elöregedő állomány folyamatos frissítése, és szerencsére a felnőtté érő fiatalok közül sokan vállalják tovább az önkéntes szolgálatot a települések   közbiztonságának erősítése érdekében. A lakosság részéről kedvező visszajelzéseket kaptak az ifjak hozzáállásáról, és remélik, hogy a jövőben tovább emelkedhet a létszámuk, ami országos szinten kiemelkedő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában