Matek

2023.04.04. 17:28

Célra tartanak: játékosan oktatják a számtant Nyugat-Nógrádban

Immár tíz, a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő intézményben ­használhatják a Darts Matek nevű oktatási szoftvert. A digitalizált dartstábla használata segít a tanulóknak a matematika élményszerű megismerésében.

Veres Edina

A legkülönfélébb műveleteket gyakoroltathatják vele a pedagógusok

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: a szoftver hároméves teljes iskolai licencét tíz, a fenntartásukban működő oktatási intézmény számára vásárolták meg. 

– A programhoz kapcsolódók számára a közelmúltban a Rétsági Általános Iskolában szerveztek bemutató foglalkozást, amelyen a szaktanárok jobban megismerkedhettek a Darts Matekkal. Elsajátíthatták többek között a használatához szükséges tudást, valamint módszertani segítséget is kaptak. A pedagógusok az iskolai számítógépekre való letöltést követően ki is próbálták a diákokkal a szoftvert. A tapasztalatok és a visszajelzések pozitívak: a tanulók szinte észrevétlenül sajátítják el a matematika alapjait, a már meglévő tudásukat pedig fejlesztik – fejtette ki. 

Nagyné Barna Orsolya arra is rámutatott, hogy a Darts Matekot az alsó tagozaton elsősorban a számfelismerés, a matematikai alapműveletek és a kombinatorika oktatása mellett a fejszámolás gyakorlásához találták kiváló lehetőségnek a pedagógusok. 

A digitalizált dartstábla használata segít a tanulóknak a matematika élményszerű megismerésében
Fotós: H. Cs. / Forrás: Nool

Köszönhetően annak, hogy a program nehézsége, valamint az összetettségének mértéke igény szerint állítható, személyre szabott ütemben haladhatnak a tanulók. Így például a felső tagozaton a legkülönfélébb műveleteket gyakorolhatják a diákok, ugyanakkor azokban az intézményekben is fejlődést lehet elérni a szoftverrel, ahol egyes diákok tanulási nehézséggel küzdenek, illetve szükséges a felzárkóztatás matematikából. Emellett a pedagógusok egy része tanórán kívüli, egyéb foglalkozásokon például szakkörökön, vagy tehetséggondozó foglalkozásokon is használja a programot. 

A tankerületi igazgató arra az érdekességre is felhívta a figyelmet, hogy a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolában a matematikaórák mellett a mindennapos testnevelést is színesíti a Darts Matek. Az oktatási intézmény álláspontja szerint a darts mint játék kiválóan kombinálható a matematika-tanórán elsajátított számolási technikával, így könnyedén, játszva tanulhatnak az iskolások.

Sikerélményhez juttatja a diákokat az új tanítási módszer, remélik, hogy javulnak az eredmények
– Összességében a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolák tapasztalatai már az első alkalmak után is pozitívak voltak. A diákok érdekesnek találják a programot, aktívan bekapcsolódnak az órákba, szívesen oldják meg a feladatokat, a matematikából gyengébb képességű diákok pedig sikerélményhez juthatnak – összegezte a tankerületi igazgató, aki végül arra is rámutatott: pedagógusok abban bíznak, hogy a Darts Matek alkalmazásával a tanulók jobban megszeretik a matematikát, illetve koncentrációjuk, és digitális tudásuk is fejlődik. Mindennek köszönhetően pedig azt remélik, hogy a kompetenciamérések eredményei is pozitív irányba mozdulnak majd el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában