Névadó

2023.04.15. 16:35

A Magyar Televízió egykori munkatársáról nevezték el a nagyoroszi művelődési házat

Szombaton délelőtt tartották a Nagyoroszi Művelődési Ház és Könyvtár névadó ünnepségét: az intézményt Pálfalvi Nándorról nevezték el. A néhai író, költő, televíziós és rádiós szerkesztő Nagyoroszi díszpolgára.

Ember-Lukács Zsófia

Babicska Károly polgármester a szalagátvágás után. A nagyoroszi intézmény mától Pálfalvi Nándor nevét viseli

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az eseményen Siklai Istvánné Gyetvai Jusztínia, a művelődési ház vezetője köszöntötte a résztvevőket, többek között Pálfalvi Nándornét, a névadó özvegyét, a Pálfalvi család jogi képviselőjét dr. Farkasné dr. Babos Bernadettet és Máténé Kaszás Máriát, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatóját, valamint Nagyoroszi Község Önkormányzatának tagjait.

Ezt követően Babicska Károly polgármester ünnepi beszédében Pálfalvi Nándor saját szavait idézve elevenítette fel nógrádi és nagyoroszi kötődését a névadónak. 

– 1931-ben születtem Nógrádban, a balassagyarmati kórházban. Onnan haza Nagyorosziba mentünk anyámmal. A nógrádi dombok, a kis nyájak, a perzselő nap, a tyúkok káráló hangja, a friss szagok… Sohasem lettem pesti… – idézte a polgármester.

A Magyar Televízió egykori munkatársáról nevezték el a nagyoroszi művelődési házat
A rendezvényen felléptek a helyi gyerekek is
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Beszédében arra is kitért, hogy az író, költőt Mikszáth Kálmán munkássága, a nógrádi tájak, a palóc nyelvjárás, népművészet és Nagyoroszi is ihlették. 

– Budapestre költözött, ahol kollégista, újságíró lett, majd a bölcsész- karon tanult. Munkatársa volt a Néphadsereg, Pajtás, Szabad Föld című lapoknak és a Magyar Rádiónak. Dramaturgként, később szerkesztő-riporterként dolgozott, sok tévéjáték és több száz dokumentum- és riportfilm alkotója volt. 1974-ben bízták meg a Képes Újság gazdasági rovatának vezetésével. 1985-ben a Magyar Televízió műsorpropaganda és sajtófőszerkesztőjének kérték fel, 1987-ben betegsége miatt nyugdíjba kényszerült, 1988 óta kizárólag irodalmi tevékenységgel foglalkozott. 2005-ben Nagyoroszi Község Díszpolgára címet vehetett át, 2006-ig 17 könyve jelent meg. 2022. szeptember 3-án hunyt el – ismertette Babicska Károly.

Hozzátette, hogy az író sosem feledkezett meg szülőföldjéről és mindig visszajárt. Nagyorosziban állandó kiállítás és olvasó részleg is megtalálható az alkotó műveiből. A község önkormányzata hivatalosan is alapító okiratba foglalta az intézmény nevét, amely a Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár lett.

Az ünnepségen Pataki István versmondó és a Nagyoroszi Gyermek Színjátszókör irodalmi műsorral emlékezett meg Pálfalvi Nándorról. A művelődési ház átadóját és névadó ünnepségét követően Lami György festő alkotásaiból nyílt kiállítás a művelődési házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában