Megemlékezés

2023.04.22. 11:25

A helyi kötődésű, háromszoros Oscar-díjas zeneszerzőre emlékeztek Nagylócon

A Nagylóci Faluvédő Egyesület Rózsa Miklós, a helyi kötődésű, háromszoros Oscar-díjas zeneszerző születésének 116. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a helyi művelődési háznál péntek délután.

Ember-Lukács Zsófia

A rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták a művelődési ház falán elhelyezett emléktáblát

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Az eseményen Szeles Gusztávné, a Nagylóci Faluvédő Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket.  – 2016. júnuis 18. emlékezetes nap a nagylóciak számára, ugyanis akkor avattuk fel Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző tiszteletére állított emléktáblát, a Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány támogatásával. Azóta minden évben a születésének évfordulóján a Magyar Hollywood Tanáccsal közösen emlékezünk a nagy zeneszerzőre.

Az egyesület elnöke ismertette, hogy Rózsa Miklós apja nagylóci birtokán ismerkedett meg a palóc népzenével, a népdalokkal, a cigány muzsikával, amely a későbbiekben is meghatározó volt zenei pályafutása során. Ezt követően a település diákja, Turai Zsüliett olvasott fel méltató részleteket a zeneszerző kortársaitól. 

– A valaha élt legnagyobb filmzeneszerző  – így írt a 88 éves korában elhunyt Rózsa Miklósról a Star Wars filmek világhírű komponistája, John Williams – ismertette Turai Zsüliett. Arra is kitért, hogy Rózsa Miklós közel száz játékfilm, többek között a Ben-Hur, A bagdadi tolvaj és A dzsungel könyve zeneszerzője is volt.

Majd Matsik György, a Magyar Hollywood Tanács kuratóriumának elnöke osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel . – Rendkívül impresszív zeneszerző volt, szinte minden hangszeren játszott. Azzal, hogy elment a településről, a mi maradásunkat könnyítette meg. Ez is mutatja, hogy van valami, amit ez a község már adott a világnak – hangsúlyozta Matsik György, majd a Magyar Hollywood Tanács nevében egy elismerő oklevelet adott át a faluvédő egyesületnek a zeneszerző emlékének őrzéséért végzett tevékenységéért.

A rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták a művelődési ház falán elhelyezett emléktáblát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában