Kultúra

2023.04.15. 18:06

A határon is átnyúlt a szécsényi versmondó- és népdaléneklő verseny

A Szécsény Városi Művelődési Központ a magyar költészet napja alkalmából nemzetközi versmondó-és népdaléneklő versenyt rendezett szombaton. Az eseményre hét intézményből összesen negyven általános iskolás érkezett.

Lászlók Judit

Fellépések is színesítették a negyven diák részvételével megtartott versenyt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

Szombat délelőtt egy rövid megnyitóval kezdődött a verseny, amelyen Stayer László, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A versenyen hét intézmény, negyven diákja mérettette meg magát két korcsoportban – alsó-és felső tagozat – és két kategóriában – versmondó és népdaléneklő. 

Az alsó tagozatos versmondók zsűrijét Kiss Gabriella, a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Némethné Murányi Zsuzsanna nyugalmazott pedagógus, valamint Csuka Levente, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár könyvtárosa alkotta. A felső tagozatos versmondókat Hegedűsné Jusztin Gizella nyugdíjas művelődésszervező, Antalné Bába Katalin pedagógus, valamint Horváth Lászlóné nyugdíjas pedagógus bírálta. Az alsó és felső tagozatos népdaléneklő versenyen résztvevőket pedig Csukáné Szerémy Andrea, a város alpolgármestere, Bányai Márai nyugdíjas pedagógus, valamint Csizmadia Kinga tanárnő értékelte. 

A versenyt követően az érdeklődők megtekinthették az Andi Színjátszósai Társulat előadásában a Jó palócok című műsort. Majd kezdetét vette az eredményhirdetés. 

Terjedelemben és témában is jó volt a versválasztás

Elsőként Kiss Gabriella, az alsó tagozatos versmondók zsűrijének elnöke értékelte a versenyzőket. Ebben hangsúlyozta, a gyerekek nagyon jó verseket választottak, hiszen terjedelemben és témában is hozzájuk illettek. Kiemelte továbbá, érezhető volt, hogy mindenki nagyon sok munkát fektetett bele a versek megtanulásába, ami nagyon biztos versmondást eredményezett. 

Az alsó tagozatos versmondók között első helyezést ért el Rigó Boglárka (Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola), második lett Hugyecz Gréta (Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola), a harmadik helyen Makkai Bianka (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola) végzett. Külön díjat vehetett át Vladár Dorka (Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola). 

A gyerekek igyekeztek értőn és szépen tolmácsolni a műveket

Ezután Hegedűsné Jusztin Gizella, a felső tagozatos versmondók zsűrijének elnöke szólt a versenyzőkhöz. 

– Nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny. Mindenki felkészült volt és biztos verstudással érkezett – mondta Hegedűsné Jusztin Gizella. Hozzátéve, a gyerekek igyekeztek szépen tolmácsolni és értőn, érzőn átadni a verset. Azonban arra biztatta őket, a felnőtteknek szóló versek helyett a jövőben bátran válasszanak a korosztályuk számára megfelelőbb alkotást, mert azt sokkal jobban meg tudják majd tölteni érzelemmel. 

A felső tagozatos versmondó kategóriában az első Rapi Lilla (II. Koháry István Alapiskola), a második Baranyi Liliána (Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola (RMAMI) Szécsényi Tagintézménye), illetve a harmadik Szakó Áron (II. Koháry István Alapiskola) lett. Különdíjat vehetett át Balás Lotti (Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola).

Köszönetet mondtak a diákokat felkészítő tanároknak is

Végül az alsó és felső tagozatos népdaléneklő verseny eredményhirdetése következett. Csukáné Szerémy Andrea, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy mennyire jó volt hallani, a vármegyei népdalok új variációit. Továbbá köszönetet mondott a felkészítő tanároknak is, hiszen manapság már egyre kevesebbet énekelnek a gyerekek.

Felvidéki versenyzők is érkeztek a szécsényi rendezvényre

Az alsó tagozatos népdaléneklő kategóriában első lett Kovács Kincső (Kiss Árpád Általános Iskola), a második helyen Horváth Hella Napsugár és László Sára duója (Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola) végzett, míg a harmadikon Vitányi Borka (Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola). A különdíjat Dobó Gréta (RMAMI Szécsényi Tagintézménye) érdemelte ki. A felső tagozatos népdaléneklő kategóriában mindössze egy tanuló indult Agócs Boglárka (II. Koháry István Alapiskola, Fülek) személyében, akit végül különdíjjal jutalmazott a zsűri. 

Az eredményhirdetés végén Csatlós Noémi, a művelődési központ közművelődési referense hangsúlyozta, hogy a nemzetközi versmondó- és népdaléneklő versenyt a korábbi években januárban a magyar kultúra napjához kötődve rendezték meg. Így a jövőben szeretnének majd visszatérni ehhez a hagyományhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában