Egészségügy

2023.03.19. 11:25

Tavasszal támadnak a vérszívók, Nógrádban szinte mindenütt számíthatunk kullancsra

Számos betegséget hordozhatnak a kullancsok, így nem árt óvatosnak lenni egy-egy tavaszi kirándulás során. A leginkább pedig oltással védekezhetünk ellenük.

Nagy Orsolya

Itt a tavasz, támadnak a vérszívók. A kullancs eltávolításához speciális csipesz is használható

Forrás: Nool.hu

Fotó: Bencsik Ádám, Békés Megyei Hírlap

A tavasz beköszöntével megjelennek a kullancsok, így nem árt felkészülni ellenük. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya elmondta portálunknak, hogy a kullancsok vérszívó ízeltlábúak, számos állatfaj, elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők lehetnek gazdaszervezeteik. Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb fajuk.

– Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első március végétől június elejéig tart, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik. A kullancsok általában a levelek, fűszálak végén kapaszkodnak meg, alkalmas pillanatot keresve arra, hogy az arra járók tollazatára, bundájára, vagy ruházatára felkapaszkodjanak – közölte a népegészségügyi főosztály.

Itt a tavasz, támadnak a vérszívók
A szabadban a kirándulóknak már leselkednek az apró, de annál nagyobb bajt okozó kullancsok
Fotós: NMH archív / Forrás: Nool.hu

A kormányhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy számos kórokozót terjeszthetnek, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzhetik. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos tudni, hogy csak egy részük hordoz kórokozót és csak egy részük adja át azt vérszívása során az embernek.

Mint mondták, e betegség kórokozója nyers tej közvetítésével is szervezetünkbe juthat, így elengedhetetlen a frissen fejt tej forralása. A szintén kullancs által terjesztett Lyme kór ellen nincs védőoltás, de ez a betegség antibiotikummal kezelhető.

Hozzátették: a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, amit azért érdemes felvenni, mert a betegségnek nincs speciális terápiája, súlyos lefolyású és kórházi kezelést igényel. A védőoltást bármikor be lehet adatni, de érdemesebb azt a hideg időszakban, lehetőleg télen, a fertőzésveszélytől mentes időszakban elvégezni. A védettség pedig a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki. Fontos azt is megjegyezni, hogy a hosszantartó védettség érdekében 3-5 évente érdemes emlékeztető oltást kérni.

A főosztálytól azt is megtudtuk, hogy a beoltottak csaknem 94 százalékánál hosszú távú immunválasz alakul ki.

Mivel hamarosan itt a kullancsszezon, fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltási sorozat felvétele alatt fokozottan kell figyelni a kullancs elleni védekezésre, hiszen a védettség kialakulásához idő kell. Ilyenkor már azt javasolják, hogy gyorsított séma szerint oltakozzon az, aki eddig nem tette meg. Gyermekeknek egyébként 1 éves kortól adható a védőoltás.

Fontos, hogy mihamarabb megtaláljuk bőrünkben a vérszívót
A megyei népegészségügyi főosztály hangsúlyozza a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezésének és eltávolításának a fontosságát. Mivel a kórokozók átvitele jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva történik, ez általában eredményes eszköz a kórokozó átvitelének megakadályozására.

Kelemen-Balogh Gréta, pásztói lakos is megosztotta velünk történetét.
– Egyik tavasszal Mátrakeresztesen kirándultunk a gyermekemmel az erdőben. Haza érve vettem csak észre, hogy a karomon van egy fekete viszkető pötty. Gyorsan elszaladtunk a gyógyszertárba speciális eszközért, így könnyen kitudtam szedni, és szerencsére az ijedtségen kívül nem lett nagyobb bajom – mesélte Gréta.

Így távolíthatjuk el a kullancsot
A népegészségügyi főosztály kifejtette, hogy a kullancs eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét – ahol a kórokozók találhatóak - összenyomnánk. Az így megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a rögzülési pontból. A patikákban kapható speciális, direkt kullancsok kiszedésére kifejlesztett eszköz is. Soha ne alkalmazzuk a kullancs eltávolítására a különböző krémekkel való bekenést, mert az azt eredményezheti, hogy a kullancs a kórokozókat beöklendezi a szervezetbe. Az sem baj, ha eltávolítás során a kullancs feje benne marad a bőrben, mert a kórokozókat nem az hordozza. Fontos továbbá, hogy eltávolítása után érdemes nézegetni a bőrt néhány hétig, hogy nem jelenik-e meg rajta a jellegzetes Lyme kórra utaló kokárda alakú bőrpír.

 

Címkék#kullancs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában