Láthatóság

2023.03.03. 13:46

Madárbaleseteket előz meg a nógrádi villamoshálózat fejlesztése (videó)

Az MVM Csoport láthatósági elemeket szerelt fel a villamoshálózatra Nógrád megyében egy madárvédelmi szempontból veszélyessé vált vezetékszakaszon annak érdekében, hogy megelőzzék a madarakat érintő balesetek számát.

A.E.

Madárbalesetek megelőzését célzó fejlesztés történt a Nógrád vármegyei villamoshálózaton, láthatósági elemeket szereltek fel ugyanis a Csengerháza és Szúpatak közötti területen található, madárvédelmi szempontból veszélyessé vált vezetékszakaszra – számolt be róla az MVM Csoport. 

– Új hálózatok létesítésénél évek óta olyan műszaki megoldásokat alkalmazunk, melyek a madarak számára a korábbiaknál sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak. A légvezetékek földbe helyezésével az áramütéses balesetek teljes egészében elkerülhetők, ahogy az a Bükk-hegység és a Mátra területén összesen 64 km hosszú szakaszon az elmúlt években meg is valósult, de sajnos erre nincs mindenhol lehetőség – írják közleményükben.

Hozzátették, törekszenek arra, hogy a meglévő vezetékeket, oszlopokat, utólagos kiegészítésekkel tegyék biztonságosabbá, így megóvva a madarakat attól, hogy a feszültség alatt álló elemekhez hozzáérjenek. A repülés közbeni, ütközésből származó balesetek esélyét pedig a láthatósági elemek felszerelésével csökkentik a szakemberek.

A közműszolgáltató beszámolt róla, hogy a Bátonyterenye és Mátraverebély közötti területen létesült mesterséges halastó egy vezetékszakasz közelében található. A vízfelület nagy számban vonzza a békákat és a táplálék után kutató gólyákat, vízi madarakat, emellett a közelben napelempark is működik, a szolár panelekről visszaverődő fény pedig elvakíthatja a madarakat, akik emiatt nekirepülhetnek a légvezetékeknek. 

Az MVM Émász erre keresett hatékony megoldást, így a napokban madárriasztó, fényvisszaverő szerkezeteteket szereltek fel a szakemberek – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel történt egyeztetést követően – a Csengerháza és Szúpatak közötti területen található  szabadvezetékre. A közműszolgáltató bízik abban, hogy a fejlesztés eredményeként minimálisra csökken a madárbalesetek esélye ezen a területen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában