Avatás

2023.03.14. 17:24

Felavatták a Petőfi Sándor tiszteletére készült emlékművet Nagyorosziban

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére felavatták a Petőfi emlékművet Nagyoroszi központjában. Az ünnepségen Balla Mihály országgyűlési képviselő az 1848-as időszak kultúráját, kiemelkedő nemzeti tudatát hangsúlyozta beszédében.

Ember-Lukács Zsófia

Az emlékművet Vigyinszki Attila művész-tanár kültéri festménye díszíti

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Nagyoroszi Község Önkormányzata kedden avatta fel a Petőfi emlékművet, amely pályázat segítségével újulhatott meg. 

– Nagy örömömre szolgál, hogy Nagyoroszi központjában Petőfi Sándor költő születésének 200. évfordulója tiszteletére felavathatjuk a Petőfi emlékművet, amely a településünk legújabb látványossága. Önkormányzatunknak  pályázat keretében sikerült a Nagyoroszi Művelődési Ház és Könyvtár előtti parkrészen a korábban szökőkútként működő, majd az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékművét felújítani – mondta ünnepi beszédében Babicska Károly Nagyoroszi polgármestere.  

Az ábrázoláson Petőfi Sándor képe látható, háttérben Nagyoroszi tájképe
Az ábrázoláson Petőfi Sándor képe látható, háttérben Nagyoroszi tájképe
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Arra is kitért, hogy többször szóba került már a fentebb említett szökőkút lebontása, átalakítása, esetlegesen eredeti funkciójának visszaállítása, de a végső kivitelezésre sosem került sor, pedig Nagyoroszi centrumában már ez az egyetlen köztéri emlékmű, ami még a régi, eredeti állapotában volt, némi javítgatással. A polgármester kiemelte, hogy Nagyoroszi Község Önkormányzata a „Petőfi 200” pályázat keretében helyi alkotókkal méltó emléket állított Petőfinek és barátjának, melynek a szökőkút szolgálta az alapot. Berecz Péter helyi vállalkozó kőműveseinek munkájával lépcső vezet a megmaradt két darab álló elemhez, melyet Vigyinszki Attila művész-tanár kültéri festménye díszít. Az ábrázoláson Petőfi Sándor képe látható, háttérben Nagyoroszi tájképe, a másikon a költő barátjához, Kuppis Vilmoshoz írt versének egy részlete olvasható, mely fontos üzenetet fogalmaz meg mindenki számára, mindez márványos festéssel kiegészítve. 

Babicska Károly azt a különlegességet is említette, hogy a két álló elemet egy áttört fémlap kapcsolja össze, melyen – palóc mivoltunk hagyatékaként – palóc motívumokkal egy címer felirattal és két, egymással kezet fogó huszár-katona képe kapott helyet, Záhorszki Mónika grafikus tervezésében, nyomdatechnika igénybevételével. A motívumokat a grafikus a balassagyarmati Palóc Múzeumban találta,  hiteles ábrázolásban tűnik elénk a szabadságharc palóc népi művészeinek formái, melyet igen lényegesnek tartottak a megvalósítás során.  

Elhelyezték a megemlékezés virágait a felújított Petőfi emlékműnél
Elhelyezték a megemlékezés virágait a felújított Petőfi emlékműnél
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Nagyoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testülete különös gondot fordít a község természeti és építészeti kincseinek megóvására, alakítására, így Nagyoroszi központjának szépítésére: közös virágültetésre, folyamatos parkgondozásra, valamint a régi fahidak és kutak felújítására is lehetőséget teremtett – hangsúlyozta a polgármester.  

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg emlékező gondolatait.  

– 1848-ban hazánk egyre inkább magára talált, kultúrájában, művészetében és legfőképpen identitástudatában. Akkor születtek azok az óriási művek, amelyek a mai napig is hozzátartoznak ahhoz az életérzéshez, nemzeti tudathoz, amit ma itt a Kárpád-medencében és szerte a világon, ahol magyar él, mindannyian közösen vallunk  – hangsúlyozta a honatya. Kitért arra is, hogy 200 éve milyen gazdag év volt, Petőfi és Madách születésére és a Himnusz megírására utalva ezzel.  

– A kokárda és a történelem összerakott mozaikjai mindig is büszkeséggel töltsenek el bennünket, bárhol is éljünk a világban, hogy magyarok vagyunk! Petőfi és művei legyen egy üzenet számunkra, hogy ma is küzdenünk kell a nemzeti szuverenitásért a háború árnyékában – emelte ki Balla Mihály.

Az ünnepi beszédeket követően elhelyezték a megemlékezés virágait a felújított Petőfi emlékműnél, majd az esemény folytatásaként megnyitották Vigyinszki Attila művész-tanár tárlatát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában