Múltidéző

2023.03.05. 19:27

A levéltár a Karancs-Medves turizmusának száz évvel ezelőtti helyzetét elemzi

Egy újabb anyaggal bővült a közelmúltban a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának honlapjának egyik „fejezete”.

Veres Edina

Kilátás Salgó várából dél felé, az előtérben a Boszorkánykő, a háttérben Zagyvaróna gyárai füstölnek. A kép 1959-ben készült.

Forrás: Fortepan

Fotó: Faragó László

A megyei levéltár közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Raktárunk mélyéről című rovat alatt egy új cikkre bukkanhatnak az érdeklődők. A Szepessyné dr. Judik Dorottya főlevéltáros által készített írás a Dr. Förster Kálmán és a szívügyének tekintett Karancs-Medves vidéki turizmus – 100 éve alakult meg a Magyarországi Kárpát Egyesület Salgótarjáni Osztálya címet viseli.

– Száz évvel ezelőtt, 1923. február 25-én tartotta a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) Salgótarjáni Szakosztálya alakuló ülését a Karancs Turista Egyesület jogutódjaként. Ez a dátum abból a szempontból is fontos, hogy innen datálható a Salgótarján környéki turizmus fejlesztése. Az MKE Salgótarjáni Osztálya elnöke Salgótarján polgármestere, dr. Förster Kálmán, míg alelnöke Liptay B. Jenő és Wágner Rezső voltak. Az egyesület titkáraként Rokfalussy Lajost, a jegyzőjeként pedig dr. Holcsek Bélát jegyezték be – olvasható a megyei levéltár honlapján megjelent szöveg bevezetőjében, amelyből az is kiderül, hogy az alapítók legfőbb célja Salgótarján és a Karancs-Medves  turizmusának fejlesztése volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában