Bevásárlás

2023.02.23. 11:34

Bevásárlóturizmus: szétnéztünk az országhatár másik oldalán

Több nógrádi külföldön vásárol annak reményében, hogy olcsóbban jöjjön ki a kasszához érve. Pár termék valóban kevesebbe kerül a szomszédban, ám jelentős megtakarítással ne számoljunk.

G. P.

A határ közelsége miatt sok nógrádi jár át bevásárolni Szlovákiába

Forrás: Shutterstock

A losonci bevásárlóközpont körülbelül 20–25 kilométer távolságra érhető el Salgótarjántól, ezért többen úgy érzik, talán gazdaságosabb, ha a szomszéd városban szerzik be az alapvető élelmiszereket. Valóban igaz, néhány termék ára elfogadhatóbb, mint itthon, de nagy árkülönbséget nem érdemes várni. 

A Kemma.hu nemrégiben összevetette a szlovák és a magyar alapélelmiszerek árát, jelentős különbséget azonban nem tapasztaltak, sőt van olyan termék, ami közel a duplájába kerül odaát. A hírportál elemzése szerint egy hipermarket árait hasonlították össze a hazaiéval, eszerint a fél kilogrammos kenyér itthon 500 forinttól indul, de a szeleteltért majdnem ezer forintot kell fizetni. Szlovákiában egy kilogrammos kenyeret már 600 forintért is találhatunk. A zsemlét a túloldalon 55 forintra becsülték, itthon azonban 65–70 forintba kerül. A narancsot az akkori 349 forintos áron egy kicsit olcsóbban lehetett megszerezni, mint itthon, de a mostani, 383 forintos árfolyammal számolva már csak 30 forinttal lett drágább a hazai beszerzésű déligyümölcs. A mandarin kilogrammja 899 forint a hazai üzletekben, Szlovákiában viszont már 700 forint környékén is találhatunk. Olajat hazánkban 713 forinttól kapni a boltokban, a szomszédban ez 900 forintnál kezdődik. Nógrádban is sokan megdöbbennek a tej árán, ezen sokat lehet spórolni külföldön, hiszen már 370 forinttól elérhető, míg nálunk 500 forint alatt nem valószínű, hogy találunk. A legolcsóbb cukor idehaza 239 forintba került, a szomszédban pedig ez idő tájt több mint a duplája, 550 forint volt. 

Aki azt gondolta, hogy az emelkedő élelmiszerár-robbanás megoldása a külföldi bevásárlás, az csalódni fog, hiszen a benzinköltséget felszámolva szinte ugyanannyira jövünk ki, mintha itthon szerezzük be a termékeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában