Környezetvédelem

2023.02.26. 15:31

Törekednek a környezettudatosságra a nógrádi községek önkormányzatai

A környezettudatosság egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban, így arra szűkebb hazánk települései is törekednek. A megkérdezett községekben szelektív hulladékgyűjtéssel, folyamatos szemétszedéssel, illetve az önkormányzati tulajdonú intézmények energiahatékony működtetésére való törekvéssel védik a környezetet.

Veres Edina

Több településen már korábban szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki

Forrás: MW | Illusztráció

Szelektív konténereket helyeztek ki

Ferencz Nándor Lajos, Zabar polgármestere elmondta: a településen évekkel korábban szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki, illetve a Zabarért Egyesület egy kupakgyűjtő pontot is létrehozott. Hozzátette: akad egy pont, amin mindenképpen változtatni szeretnének, azonban a teljes siker eléréséhez a polgármester véleménye szerint még idő kell.

– Sajnos még napjainkban is előfordul, hogy a régi szokásokat követve egyesek tüzeléssel szabadulnak meg a kerti zöldhulladéktól. Természetesen azonnal figyelmeztetjük az érintetteket, illetve javasoljuk nekik, hogy inkább a zöldhulladék-elszállítás lehetőségét vegyék igénybe – fejtette ki Ferencz Nándor Lajos.

Szívügyük a környezetvédelem

Egy másik településen, Szügyben, egy önkormányzati rendelet értelmében már hat éve tilos a helyieknek a kerti zöldhulladékot tűzre vetniük. Frenyó Gábor polgármester aláhúzta: több környezetkímélőbb megoldást is kínálnak az ott élőknek. Így például öt zsákot kaphatnak ingyen a növényi hulladék Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. általi elszállításához, míg azok a lakosok, akik komposztáló építése mellett döntöttek, jelképes áron igényelhetnek az önkormányzattól ahhoz keretet. Ezentúl a községben egy zöldhulladéklerakót is terveznek létrehozni.

– Népszerű volt a tavaly tavaszi programunk is, amely során a helyiek a lemetszett gallyakat és ágakat az önkormányzat ágdarálójával összeapríthatták. A nyesedéket elviheti magával a lakos, de ha nincs rá szüksége, akkor azt az önkormányzat felhasználja – mondta a polgármester, aki azt is elárulta, hogy szívügyeként tekint a környezetvédelemre.

Mindezt megannyi „projekt” tükrözi. Így például – a teljesség igénye nélkül – a községben nagy hangsúlyt fektetnek a fásításra, az önkormányzat egy egyedi kezdeményezéssel támogatta a lakosokat a dióburok-fúrólégy elleni védelemben, valamint a község főzőkonyhán a helyi termelőktől vásárolható alapanyagokat részesítik előnyben a szállításból származó környezetszennyezés csökkentése érdekében. A közintézmények energetikai korszerűsítésen estek át, illetve az önkormányzat egyik legnagyobb önerőből megvalósított fejlesztése a közvilágítás elavult világítótestjeinek lecserélése ledes-izzókra.

Frenyó Gábor elmondta: a település arculatának még rendezettebbé tételére a tiszta porta-virágos kert versennyel ösztönzik a szügyieket, akiket az elkészült fedett kerékpártárolóval, illetve a Balassagyarmatig kiépített kerékpárúttal próbálnak a biciklizésre buzdítani az autók használata helyett.

Szalmabálákkal fűtik az óvodát

Bárna környezettudatosságát Oravecz Roland polgármester az energiahatékonyság, és a hulladékkezelés szempontjából vette górcső alá. Ez előbbivel kapcsolatban szót ejtett az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítésiről, illetve az azokhoz tartozó napelemrendszerek telepítéséről.

– Érdekesség, hogy az óvodát szalmabálákkal fűtjük amely megoldás szinte semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy maga után. Ennek oka, hogy a lekaszált területen újranövő növényzet lényegében le tudja kötni azt a szén-dioxid mennyiséget, ami a bálák elégetésével keletkezik – fejtette ki Oravecz Roland, akinek véleménye szerint a környezetbarát megoldások egyre pénztárcabarátabbak, ami akár községvezetéseket, akár magánszemélyeket ösztönözhet azok használatára. Hozzátette: az energiahatékonyság szempontjából a település közvilágítása még korszerűsítésre szorul, ami várhatóan márciusra már meg is valósul.

A polgármester a hulladékkezeléssel kapcsolatban kiemelte a település egyre több pontján elérhető szelektív hulladékgyűjtő szigetek, valamint a faluközpontba kihelyezett használt sütőolaj gyűjtőpont népszerűségét. Szót ejtett továbbá a szétdobált szemét mennyiségének látványos csökkenéséről, illetve eltűnéséről, amellyel párhuzamosan a közterületekre kihelyezett összesen 40-50 szemetes közül már többet is napi szinten szükséges üríteniük. A község első embere szerint kivételt csupán az egyik bekötőútjuk környéke képez, amely területet hozzávetőleg havi rendszerességgel rendbe tesz az önkormányzat.

Szemétgyűjtő akciókhoz csatlakoznak

Varsányban virágosítással, parkosítással, illetve a köz- és a zöldterületek folyamatos karbantartásával törekednek a rendezett és élhető környezet kialakítására. Kanyó Judit polgármester kifejtette: a falugazdaságuk központi telephelyén a szelektív hulladékgyűjtés már évek óta nagy sikerrel fut. Mint rámutatott, az állítását az is alátámasztja, hogy a szelektív szigetek mennyiségét az utóbbi időben megháromszorozták.

– Tavaly a meghirdetett szemétgyűjtés során csupán néhány kupac szemetet találtunk, ami jóval kevesebb, mint korábban. Ehhez hasonló pozitív változást figyeltünk meg az elmúlt évek alatt a Varsány és Szécsény közötti főútvonalat érintő szemétgyűjtő akcióink során – válaszolta érdeklődésünkre Kanyó Judit, aki hozzátette: az elnyert pályázataikba is igyekeznek beleépíteni az esetleges helyi illegális hulladéklerakók felszámolását. Erre példa jelenleg a helyi közösségi ház felújítását célzó projektjük, amely segítségével egy némileg szemetesebb területen megoldják a hulladékok, például építési törmelék összegyűjtését és elszállítását. A polgármester arra is kitért: a község külterületén már több, a szemetelés elkerülésére biztató táblát is kihelyeztek, de most a belterületük kritikus pontjaira is szeretnének hasonlókat kitenni.

Kanyó Judit végül kiemelte, hogy mind az óvodával, mind az iskolával jó kapcsolatot ápolnak. Ennek köszönhetően több közös programot is szerveznek Varsányban, amelyek remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a gyerekeket bevonják a környezetük megszépítésével kapcsolatos feladatokba, legyen az szemétszedés, virágültetés vagy a figyelmeztető táblák kihelyezése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában