Sajtótájékoztató

2023.02.21. 17:20

Nógrádban is minden igénylő önkormányzathoz eljutott a szociális tűzifa

Az Ipoly Erdő Zrt. a szociális tűzifával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedden délután Szécsényben a társaság lerakodóhelyén. Az erdőgazdaság száztizenegy önkormányzatnak mindösszesen 10.950 köbméter tűzifát adott át február 15-ig.

Lászlók Judit

Balla Mihály, országgyűlési képviselő, Tóth Gábor, Ipoly Erdő Zrt. gazdasági és termelési vezérigazgató-helyettes, és Horváth Barnabás főmérnök, Ipoly Erdő Zrt.

Forrás: Nool

Fotó: L. J.

Bajnai Csaba, a Kelet-Cserháti Erdészet erdészetvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei télen immár tizenkettedik alkalommal gondoskodik a kormány az ötezer fő alatti településeken élő rászoruló családoknak juttatott szociális tűzifáról. 

– A Belügyminisztérium által meghirdetett program keretében az Ipoly Erdő Zrt. működési területén száztizenegy településen mintegy ötezer-ötszáz rászoruló család kapott és kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány közel kettőszáz-millió forint támogatást biztosít – fogalmazott az erdészetvezető. Hozzátette: – Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó Ipoly Erdő Zrt. idén is jelentős mértékben kivette részét a szociális tűzifaprogram megvalósításából. A nyertes intézmények a program keretében évente kilencven-kilencvenöt százalékban az állami erdőgazdaságtól vásárolnak tüzelőanyagot. 

Bajnai Csaba továbbá hangsúlyozta, hogy minden igénylő önkormányzathoz eljutott a szociális tűzifa. Az erdőgazdaság száztizenegy önkormányzatnak mindösszesen 10.950 köbméter tűzifát adott át, az Ipoly Erdő Zrt. maradéktalanul kiszolgálta a teljes igényelt mennyiséget. A legtöbb megrendelés a Kelet-Cserháti Erdészethez érkezett, itt a teljes társaságtól igényelt tűzifa csaknem felét, mintegy 5.300 köbméter megrendelést teljesített az erdészet. Végül az erdészetvezető kiemelte, hogy az erdőgazdaság eközben a Tűzifa Programban is folyamatosan teljesíti a lakosság kiszolgálását. 

Az eseményen részt vett Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy az elmúlt hetek viszontagságos időjárása ellenére, az Ipoly Erdő Zrt.-nek sikerült teljesítenie a feltételeket. Így határidőre, azaz február 15-ig minden önkormányzathoz sikerült kiszállítani a szociális tűzifát, a megrendelt igények alapján. 

– Ezúton is szeretném megköszönni az Ipoly Erdő Zrt. minden dolgozójának – aki ebben a munkában részt vett – hogy a nagyon nehéz körülmények ellenére sikerült teljesíteni az elvárásokat, illetve a rászoruló családok részére kiszállítani a szociális tűzifát – mondta Balla Mihály. 

Az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság

Bajnai Csaba a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy az elmúlt 12 évben az Ipoly Erdő Zrt. csaknem 150 ezer köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosított az igénylő önkormányzatoknak, hozzájárulva ezzel a rászoruló családok megélhetéséhez. 

– Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság. A hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetes állapotukat. A fakitermelés a tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ – hangsúlyozta Bajnai Csaba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában