Pályaválasztás

2023.02.15. 17:20

Leendő szakemberek vetélkedtek és vették át díjaikat Salgótarjánban

Megtartották a Szakember leszek című pályaválasztási vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetését szerdán a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A díjkiosztóval, kiállításmegnyitóval és műhelyfoglalkozással egybekötött rendezvényen a vetélkedő első három helyezését elért általános iskolás diákokból álló csapatok vettek részt, felkészítő tanáraikkal.

Veres Edina

Szakmber leszek pályaválaszási vetélkedő díjátadója, együtt a három első helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáraik

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) harmadik alkalommal szervezte meg a háromfordulós versenyét, amelyen idén szűkebb hazánk nyolc általános iskolájából 11 csapat vett részt. A megmérettetést értékelve Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója elmondta: az eredmények tekintetében szoros volt a verseny, ami arra enged következtetni, hogy a diákok komolyan vették a feladatokat, így a centrum törekvései nem hiábavalóak. Mint fogalmazott, bízik benne, hogy ez a lelkesedés és az ötlet, ami a fiatalok mostani munkáiban testet ölt, a későbbikben is kitart bennük, és ennek köszönhetően sikeresek lesznek a szakmájukban.

Szakmber leszek pályaválaszási vetélkedő díjátadója
A mátraverebélyi intézmény csapata a pályaválaszási vetélkedő első helyezettjei
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

– A vitrinben állítottuk ki azokat a pályamunkákat, amiket a csapatok beküldtek a vetélkedő végén. Remélem, hogy a tanulók a verseny alatt sok tapasztalatot szereztek. Abban is bízom, hogy a díjkiosztó utáni műhelymunka során tükröződik, hogy intézményeinkben mindent megteszünk annak érdekében, hogy a diákjaink a legjobb eszközök és gépek segítségével, korszerű ismeretek birtokában tudjanak majd az iskola elvégzése után munkába állni – fejtette ki Baranyi Zoltán, aki hozzátette: reményei szerint a versenyben résztvevő általános iskolások közül többen is a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum intézményeiben kezdik majd meg az új tanévet ősszel.

Ezután a győztes csapatok és felkészítő tanáraik vehették át jutalmukat Baranyi Zoltántól.

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Bátonyterenyei Bartók Béla Általános Iskola Madách Imre Tagintézmény Szakicák nevű csapata állhatott fel, felkészítőjük Petréné Kormos Ágota volt. A második helyet a sóshartyáni, a harmadikat a magyargéci intézmény diákjai szerezték meg, mindkét csoportot Pintér Éva készítette fel.

Szakmber leszek pályaválaszási vetélkedő díjátadója
Ismerkedtek a textilanyagokkal is
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

A győztes mátraverebélyi székelyű intézményt képviselő csoport tagjai Bangó Lolita, Csemer Amanda, Makó Virág és Oláh Panna voltak. Péterné Kormos Ágota tagintézmény-vezető, a nyertes diákok osztályfőnöke és felkészítőtanára elmondta: a nyolcadikosoknak az egész tanév a pályaválasztásról szól, ez a téma az osztályfőnöki órákon, illetve intézménylátogatásokon is részt vettek.

– A verseny faladainak megoldásához például a szakképzési centrum kiadványai, illetve különböző internetes oldalak nyújtottak segítséget. A harmadik forduló után kaptuk a hírt, hogy szoros a verseny, ezért egy kreatív feladatot is hirdettek a szervezők. A korábbi fordulókon volt szó az Erasmus+ programról, az abban résztvevő országok közül a gyerekeknek Spanyolország tetszett a legjobban, így a térplasztikánkat is ebben a témában készítettük el. A megmérettetés egy igen komplex felkészülést igényelt a gyerekektől, de én úgy gondolom, hogy ebből sokat profitálhattak. Hiszen a fent említett „kutatómunka” segítheti őket abban, hogy a számukra leginkább megfelelő iskolát jelöljék meg – mutatott rá Petréné Kormos Ágota, aki azt is elárulta, hogy iskolájuk tanulói közül szinte mindenki a szakmák iránt érdeklődik a pályaválasztás során.

Szakmber leszek pályaválaszási vetélkedő díjátadója
Technológiákról is kaptak tájékoztatást az általános iskolás diákok
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Hozzáfűzte: a csapatukat – öt helyett – négy lány alkotta, akik közül volt, aki a kereskedelmi ágazatot jelölte meg a felvételi lapján, illetve akadtak, akik a Borbély szépészet ágazatára jelentkeztek.

Az esemény zárásaként a megjelent diákok egy műhelyfoglalkozáson vehettek részt a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben. A fiatalok megismerkedhettek a lézergravírozás, az elektronika, a 3D nyomtatás, a szabás-varrás-hímzés, illetve a fa megmunkálás alapjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában