Esküvő

2023.02.13. 13:50

Itt van a házasság hete – íme, a nógrádi „igenek” száma!

Hazánkban idén 16. alkalommal rendezik meg a Házasság hetét február 12. és 19. között. Utánajártunk, hogyan alakult Nógrádban a házasodási kedv az elmúlt években.

Gulyás Edina

A pandémia óta évről évre kevesebb az esküvő. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A Házasság hete című, országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a családi értékek fontosságára. Nógrádban – a Központi Statisztikai Hivatal adati szerint – mérséklődött a házasodási kedv, tavaly az első háromnegyed évben 1042 pár mondta ki a boldogító igent, 4,8 százalékkal kevesebben, mint 2021 azonos időszakában. A folyamat pedig egész biztatóan alakult az évtized elején: az oltár elé állók száma 2020 első felében megduplázódott az előző év hasonló időszakához képest, ez megyénkben is megfigyelhető volt. A járvány megjelenése azonban megfordította a tendenciát, tavaly szűkebb hazánkban már mérséklődött a házasodási kedv. 

Nyáron többen húznak gyűrűt szerelmük ujjára

Balassagyarmaton tavaly előtt 148-an döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket, az elmúlt évben 120 pár fogadott hűséget egymásnak – tájékoztatott Oczotné Sallai Mónika anyakönyvvezető, aki arról is beszámolt, hogy a Házasság hetéhez kapcsolódóan nem növekszik meg a házasságkötések száma. A legtöbb frigyet még mindig inkább a nyári hónapokban, júniusban, júliusban és augusztusban kötik. 

Mint mondta, jegyzői engedéllyel a polgármesteri hivatalon kívül is ki lehet mondani a boldogító igent. Így gyakran előfordul, hogy a lakodalom helyszínén zajlik a polgári házasságkötés. A jegyespárnak minimum 30 nappal korábban be kell jelentkezni a polgármesteri hivatalba, az ezt követő 31. napon köthető meg a házasság.

– Városunkban az év minden napjára van szabad időpontunk, arra nem kell várniuk a szerelmeseknek. A nyári hónapokban egy nap alatt akár tíz esküvőt is tartunk a hivatalban, de még ezeken a napokon is van szabad helyünk – hangsúlyozta Oczotné Sallai Mónika. 

A családtámogatások miatt is több az esküvő

Szécsényben a házasságkötések száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt évben 64 párt adtak össze. Voltak, akik a Covid-időszakban elhalasztott esküvőjüket ütemezték 2022-re és olyanok is, akik a családtámogatások miatt siettek még tavaly megtartani az esküvőt. 

– A nyári hónapok népszerűbbek a házasulandók körében, de az előző évben februári esküvőnk is volt és december harmincadikán tartottuk az utolsót – közölte Verebesi Iván anyakönyvvezető. – Önkormányzati hivatalunk Hollókővel közös, így a világörökségi faluban is a szécsényi anyakönyvvezetők adják össze a párokat. Lehetőség van a ceremónia megtartására a szabadban, vagy valamelyik vendéglátóhelyen is. Ilyenkor az anyakönyvvezető „házhoz megy”. 

Mint mondta, az utóbbi időben megszaporodtak a külföldi állampolgárokkal történő házasságkötések. Ilyen esetben a nem magyar állampolgárnak igazolnia kell, hogy a frigynek nincs törvényi akadálya. Természetesen ez a feltétel fennáll a magyar félnél is, de azt az anyakönyvvezető a nyilvántartásokban ellenőrizni tudja.  

Egyre több a külső helyszínen rendezett esküvő

Bátonyterenyén 2021-ben 106, tavaly 84 jegyespár mondta ki a boldogító igent. Bene Piroska anyakönyvvezető arról számolt be, hogy minden hónapban előfordul házasságkötés, mégis a májustól szeptemberig tartó időszak a legkedveltebb a párok számára. 

– Városunkban évek óta egyre többen kötik össze életüket a polgármesteri hivatalon kívül. A leggyakoribb és legkedveltebb helyszín a kisterenyei Szekér Fogadó, amely minden időjárási körülmények között alkalmas a szertartás méltó megünneplésére – mondta Bene Piroska.

A tarjáni esküvők száma is követi a trendeket

A megyeszékhelyen 2021-ben összesen 222, tavaly már kevesebb, 217 házasságot kötöttek.

– Idén, a Házasság hetére csekély érdeklődés mutatkozott, ennek egyik oka az igazgatási szünet lehetett, a 30 napos várakozási idő miatt – közölte dr. Tajti Anita, a salgótarjáni hatósági iroda vezetője. – Arra egy pár jelentkezett. A megjelenő szerelmeseknek a hivatal ajándékcsomaggal kedveskedik minden évben. A legtöbb házasságot májustól szeptemberig kötik. Salgótarjánban is van lehetőség illetékességi területen belül, külső helyszínen összeházasodni, általában étteremben, annak kert részében. Azonban jellemzően a házasságkötő teremben mondják ki a felek a boldogító igent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában