Beruházás

2023.02.10. 08:20

Gyalogjárda épülhet idén Bánk központjában

A településen áthaladó közút mentén egy közel kilencszáz méteres hosszúságú járdaszakasz kiépítését tekinti az idei esztendő egyik legfontosabb feladatának Bánk önkormányzata. Futópálya készül a tó körül, illetve a vízi színpad lelátójának felújítását is tervezik 2023-ban.

Hegedűs Henrik

Torma Andrea polgármester mutatja, hogy mely szakaszon épülne a mintegy kilencszáz méter hosszúságú járda

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Több évtizedes hiányt pótolhatnak idén a nyugat-nógrádi községben. Nemcsak a helyi lakosság részéről, hanem az idelátogató vendégek felől is komoly igény mutatkozott a főutcán kialakítandó járdára. 

– A falunkon minden évszakban jelentős gépjárműforgalom halad, hiszen például a romhányi csempegyárba igyekvő kamionok is itt mennek át – indokolta a nélkülözhetetlen fejlesztést Torma Andrea polgármester. – Nemegyszer alakult ki errefelé balesetveszélyes helyzet, mivel az utca szűk keresztmetszetű, elég közel állnak egymással szemben a lakóházak, és a gyalogosok közlekedését eddig csak az úttesten lehetett megoldani. Szerencsére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az élhetőbb települések támogatási formára beadott pályázatunk nyert, és a négy beruházási elemre összesen 291 millió forintot kaptunk, ennek részeként építhetjük meg a mintegy kilencszáz méter hosszú járdát a Benczúr utcai csatlakozástól egészen a temetőig. Reményeink szerint az előkészítést követően legkésőbb ősz elején elindulhat a tényleges kivitelezés.

Ugyancsak ebből a támogatási összegből valósulhat meg a tó körüli, egy méter széles futópálya. Nagyon sok kocogó szereti ezt a vadregényes környezetet, és a turisták közül is bőven akadnak, akik az egészségmegőrzés e módját részesítik előnyben, ám eddig a körülmények nem voltak éppen ideálisak a futásra, így az edzésekre kiválóan alkalmas terep lesz. Hasonlóképpen a vízi színpad lelátója is jelentős rekonstrukcióra szorul, az ülések és a domboldalra vezető lépcsősor sem igazán komfortos a huszonegyedik századhoz, sem az itt megtartott rendezvények színvonalához. Természetesen nem az idegenforgalmi főszezonban végzik majd a munkálatokat, ez leginkább őszre várható. A negyedik elem pedig az illegális hulladéklerakók felszámolása a tó fölötti erdőségben és a község nyugati bevezető útja mentén. 

– A Magyar Falu Program támogatása jóvoltából szeretnénk felújítani az óvoda tetőszerkezetét – folytatta a felsorolást a polgármester. – Az épület energetikai felújítása öt éve történt, ám ez nem érintette a tetőt, ami mostanában egyre többször beázik. Ugyancsak lényeges a ravatalozó kisebb léptékű fejlesztése, a higiéniai feltételek javításával és a létesítmény alapjának megerősítésével. Szintén nem maradhat el a polgármesteri hivatal külső megszépítése, a homlokzati és oldalfali hibák kijavításával. 

Hőszivattyút építenének be a hivatal épületébe
Torma Andrea az év fejlesztési elképzelései és munkálatai kapcsán hozzátette még, hogy idén önerőből elvégzik a Patkó utca ivóvízrendszeri bekötését, hiszen itt nemrégiben több építési telket is megvásároltak, ahol egy-két éven belül új otthonokat húzhatnak fel. Az elképzelések között szerepel még az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítése is, amelyben az eddigi gázfűtést hőszivattyús légkondicionáló berendezéssel váltanák ki. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában