Feljesztés

2023.01.24. 09:21

Több mint 156 millió forintból valósulhatnak meg beruházások Szandán

Szanda önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz két kiírásán is sikeresen szerepelt a közelmúltban. Ennek köszönhetően 126 millió forintból valósulhat meg két épület energetikai korszerűsítése, valamint 30,5 millió forintból több útszakasz is megújulhat.

Lászlók Judit

A településen több útszakasz is szilárd burkolatot kap az elnyert 30,5 millió forintból

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A település a TOP Plusz program önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című kiírásán 126 millió forintot nyert el a kö­zelmúltban. Tóth Tamás, Szanda polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az összegből a kultúrház, valamint a polgármesteri hivatalnak és a közösségi háznak is otthont adó épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

– Mindkét épületben rossz a fűtés, valamint elavultak a nyílászárók és a szigetelés is. Bár a kultúrházban voltak kisebb mértékű felújítások, de nagyobb fejlesztés nem történt az elmúlt évtizedekben – mondta Tóth Tamás. Hozzátette: – A projekt tartalmazza a két ingatlan nyílászáróinak cseréjét, a fűtés korszerűsítését, a födém szigetelését, valamint a külső homlokzat hőszigetelését. 

A polgármester kiemelte továbbá, eddig ez a legnagyobb egyösszegű támogatás, amiben részesült a település. Mint mondta, a fejlesztés hatalmas segítséget jelent az ott élőknek. Egyrészt a falu kulturális és közösségi élete is nagyban javulhat, mivel az épületek elavultsága miatt nem nagyon tudták kihasználni ezeket. Másrészt jelentősen hozzájárul a rezsiköltség csökkentéséhez. 

– Ezenfelül szintén a TOP Plusz belterületi utak fejlesztése című felhívásán nyertünk el 30,5 millió forintot. Ebből több útszakaszt korszerűsíthetünk. Megújul a kultúrház előtti rossz állapotú útszakasz és az óvodához vezető út, illetve az úgynevezett Kacsa-part is szilárd útburkolatot kap. Utóbbi azért fontos, mert így a település azon részén élőknek nem kell az önkormányzat felé kerülő utat tenniük, ha el akarnak jutni az óvodába – fogalmazott a polgármester, aki bízik benne, hogy mindkét beruházás elkészül ebben az évben. A korábbi fejlesztésekkel összhangban mindkét beruházás hozzájárul a település élhetőbbé válásához. 

Szanda
Tóth Tamás faluvezető elmondta, vendégházat létesítenének
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Tóth Tamás végül kitért a 2023-as pályázataikra is. – 2019 óta nagyon sokat fejlődött Szanda és Szandaváralja. Ezt a lendületet pedig továbbra is szeretnénk megtartani. Amennyiben lesz rá mód, pályázatot kívánunk benyújtani az óvoda épületének energetikai korszerűsítésére. Ugyanis az intézmény népességmegtartó erővel bír, ezért kiemelten fontos számunkra. Továbbá szeretnénk felújítani a szandai orvosi rendelőt – a szandaváraljai orvosi rendelő már 2020-ban megújult – valamint pályázni szeretnénk egy játszótér létesítésére, illetve a még rossz állapotban lévő bel- és külterületi utak és hidak korszerűsítésére Szandán és Szandaváralján egyaránt. Emellett nagyon fontos számunkra a hagyományőrzés, így törekszünk arra, hogy minden rendezvényünket megtarthassuk idén – mondta a polgármester, majd áttérve a hosszú távú terveikre is, hozzátette, hogy most a legfontosabb célkitűzésük a szennyvízhálózat kiépítése és egy turisztikai attrakció létrehozása a községben. 

– A kéktúra útvonalán helyezkedik el a Szandai várrom és a Képecske forrás, amelyek jelentősen vonzzák a turistákat, így terveinkben számolunk velük. 

Hosszú távú terveik között a turizmust fejlesztik és várják a fiatalokat 
– Bár a Képecske forrás magántulajdonba került, de a tulajdonossal együttműködve szeretnénk kiaknázni annak turisztikai lehetőségeit is. Úgy gondolom, hogy a turizmus Szanda számára az egyetlen kitörési pont – vélekedett a polgármester. Az elmúlt években egyre több vendégház létesült a községben, és az önkormányzat tervei között is szerepel egy szállás kialakítása. – Továbbá tervezzük, hogy találkozót szervezünk a faluból elszármazottaknak, amelyen bemutatjuk, hogy mennyit fejlődött községünk – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte, az elmúlt időszakban egyre többen vásároltak házat a faluban, így minden fejlesztéssel maradásra ösztönöznék a fiatalokat. Emellett törekednek arra, hogy a településen élők jól érezzék magukat, vonzó legyen a letelepedni vágyóknak és ehhez minden támogatást megkapjanak az önkormányzattól. Mint mondta, még rengeteg fejlesztési tervük van, de szépen lassan haladnak előre, úgy, ahogy eddig is. 


 

 

Címkék#Szanda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában