Kirándulás

2023.01.02. 16:16

Sétára hív a Nool.hu: nektek is látnotok kell az ipolytarnóci ősmaradványokat!

Idén hosszabbra nyúlt az iskolai és az óvodai szünet, így érdemes tartalmas kirándulásokat is beszervezni a családi programok közé. A családok számára és az aktív pihenés kedvelőinek az egyik legjobb program lehet az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület felfedezése, amely tulajdonképpen egy 17 millió éves időutazásra csábítja a látogatókat.

L. J.

A létesítmény honlapján található adatok szerint a terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, a megkövesedett fák, a levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi. A nagycsarnok kiállítása világszínvonalú, a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér. Az egykori vegetációt ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg. Az akadálymentesített, 800 méter hosszú körút rossz időben is könnyen bejárható. A geológiai tanösvényen minden óra harminc perckor indulnak a túravezetések nyitvatartási időben.

Izgalmassá teheti a kirándulást az Ősfenyő Fogadóépületében lévő 4 D mozi is, ahol mindenkinek óriási élményt nyújthat megtekinteni az eltűnt világot a mozgó székekből. A létesítmény másik népszerű programja a Lombkorona tanösvény, amely a Tuzson toronyból indul és nagyjából 150 méter hosszú, 8-10 méteres magasságban a fák lombjai között húzódó függőhidakból álló sétány. Ezt a látogatók hevederrel bebiztosítva vehetik igénybe. A Lombkorona tanösvény viszont csúszós, illetve viharos időben biztonsági okokból zárva tart, amely novembertől márciusig valószínűsíthető. De mindezeken kívül is számos élményt és programot nyújt még a Miocén Park, így egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni oda. 

A honlapon található információk szerint a világhírű és Európában is egyedülálló Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület 2023. január 14-től márciusig (a téli szünet kivételével) csak szombati és vasárnapi napokon, 9–15 óra között lesz nyitva. Azonban 2022. december 31-én 9 és 15 óra között, míg 2023. január 5–8. között keddtől vasárnapig szintén 9 és 15 óra között tartanak nyitva. Az utolsó vezetett túra miden esetben 13.30 órakor indul. Emellett Szilveszterkor különleges tematikus túrával mutatják majd be az egykori szupervulkáni tevékenység révén eltemetett Ősvilági Pompeji emlékhelyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában