Természetvédelem

2023.01.21. 18:51

Ritka Nógrádban az év madara, a barkós cinege

Nógrádban ritka az év madarának 2023-ra megválasztott barkós cinege: a vizes élőhelyekben szegény vidéken csak az Ipoly- és a Zagyva-völgyben fordul elő szórványosan.

F. Z.

Barkós cinege, 2023 madara jellegzetes élőhelyén, nádasban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Pexels

Az év madara akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította útjára. A digitalizáció terjedésével, az utóbbi évtizedben már internetes szavazást is szerveznek az adott év fajának kiválasztására, a közönség három faj közül választhat. Az MME a természetvédelmi problémákkal érintett fajokat, madárcsoportokat igyekszik bemutatni, így a szavazás eredményeképpen 2023-ban a  barkóscinegére irányul a figyelem.

Barkós cinege, 2023 madara
Barkós cinege. A faj névadója, a jellegzetes barkó csak a hímeken fejlődik ki
Fotós: Pixabay / Forrás: Nool.hu

A barkóscinege eurázsiai elterjedésű, állandó madár. A természetes és a mesterséges vizek nagyobb nádasaiban és gyékényeseiben él, télidőben fő táplálékát is e két növény magvai jelentik, egyébként tavasztól őszig rovarevő. Nógrádban az Ipoly- és a Zagyva-völgy egyes élőhelyein felbukkanhat.

A szárazabbá váló időjárás , a vízparti beruházások, a nádasok eltűnése hátrányos a barkós cinegék számára, az állomány csökkenését okozhatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában