Szakkör

2023.01.14. 09:31

Régi mesterséget és modern technikát is elsajátíthatnak a mátranovákiak

Mátranovákon is elindulnak „A szakkör” elnevezésű kezdeményezés foglalkozásai.

G. E.

A helyiek a makramé és a quilling területén próbálhatják ki ügyességüket. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének kezdeményezése a páratlanul gazdag magyar kultúra megőrzését és átörökítését támogatja. Fontos célja az értékeiket, hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó közösségek életre hívása. A foglalkozásokhoz már tavaly is sok nógrádi település csatlakozott, az újra meghirdetett lehetőséggel most is szép számmal éltek. 

– Először veszünk részt A szakkör programban, rögtön két elfoglaltság közül is választhatnak a helyiek: a makramé és a quilling technikáját sajátíthatják el az érdeklődők – fogalmazott Maruzsné Répás Lilla, közművelődési szakember. – Sok jó tapasztalatot hallottam más településeken dolgozó kollégáktól a foglalkozásokról, amint arról beszámoltak, összetartó közösségek alakultak azoknak köszönhetően. Ezért döntöttünk úgy, hogy élünk az adódó lehetőséggel. 

Mint mondta, a makramé foglalkozásra meghirdetett helyek már be is teltek, azonban a quillingre még január 13-ig lehet jelentkezni. Ez utóbbi során papírcsíkokból különféle eszközök segítségével képek, dísztárgyak és ékszerek készíthetőek. Első alkalommal január 16-án, hétfőn 16.30 órakor gyűlnek össze a helyi művelődési központban azok, akik kipróbálnák ezt a tevékenységet. A makraméra jelentkezők pedig január 20-án, pénteken 16 órakor találkoznak ugyanitt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában