Felmérés

2023.01.15. 11:30

Nógrád az utolsó helyen szomorkodik a boldogságtérképen

Több mint harmincezer ember válasza alapján készült el a gazdasági-pénzügyi hírportál tavalyi boldogságtérképe, melyen Nógrád az utolsó helyen szomorkodik.

G. P.

Szomorú statisztikában vezeti az országos listát Nógrád

Forrás: Shutterstock

A Pénzcentrum.hu tavaly is elkészítette Magyarország boldogságtérképét, melyről Nógrádot érintve szomorú adatokat olvashatunk le. 

A térkép szerint Nógrádban a legboldogtalanabbak az emberek
Forrás: Pénzcentrum.hu

A gazdasági-pénzügyi hírportál cikke szerint a kérdőívet több mint 30 ezer ember töltötte ki. Ez alapján kiderült, hogy 2022-ben Nógrád megye lett a legboldogtalanabb,  hiszen 10-es skálán mindössze 4,9 pontra értékelték elégedettségüket a helyiek. A 2021-es esztendőben is végzett kutatást a portál, akkor még Heves megyét sikerült megelőznünk.

Mint arra a kérdőívvel rámutattak: az Hogy érzed magad a bőrödben? kérdésre érkezett válaszok átlagosan az 5-ös értéket jelölték, tehát az emberek nagyrészt közepesre értékelték a hangulatukat. A válaszok alapján Magyarország legelégedettebb emberei Vas megyében élnek (5,6 pont), míg  Győr-Moson-Sopron, Pest megye és a főváros csak hajszállal marad el tőlük 5,5 ponttal. Hozzátették, a legboldogtalanabb emberek a térkép szerint jelenleg Nógrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun megyében élnek. A sereghajtó azonban egyértelműen szűkebb hazánk lett tavaly.

A portál megvizsgálta a kérdést egyebek mellett nemek szerinti bontásban, így szinte egyforma arányban jelölték a megadott skálán a számokat. Életkor, iskolai végzettség, és foglalkozás szerint azonban már sokkal markánsabbak a különbségek.

Az adatokból látszik, hogy iskolázottság szerint a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők nyomtak  a legnagyobb arányban 1-est, igaz, hogy arányaiban a 10-es is náluk fordult elő a legtöbbször. Ahogy pedig nő az iskolában töltött évek száma, úgy csökken az elégedetlenség, és a PhD fokozattal rendelkezők több mint fele a 7-10-es pontszámig bökött.

– Életkor szerint az látszik, hogy a 25 év alattiak a legboldogabbak, a 64 év felettiek pedig a legboldogtalanabbak. A fiatalok csupán 8,15 százaléka nyomott az egyesre, addig az idősek 14 százaléka – közölték.

Foglalkozás szerint a vállalkozók a legelégedettebbek
Forrás: Pénzcentrum.hu

Rámutattak, a foglalkozásokat nézve a közmunkások és a munkanélküliek a legboldogtalanabbak és a vállalkozók, valamint a GYES-es szülők a legboldogabbak.

A lakóhely szerinti anyagi biztonságot tekintve is Nógrád megye végzett az utolsó helyen a felmérés alapján. Elmondható, hogy e tekintetben Győr-Moson-Sopron megye és a főváros vezet, ott érzik tehát leginkább magukat anyagi biztonságban a magyarok, de szintén elöl végzett Vas és Pest megye. A lista végén Nógrád mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kullog.

Az anyagi biztonság tekintetében is Nógrád kullog utolsó helyen
Forrás: Pénzcentrum.hu

Egy 2021-es boldogságtérkép szerint is Nógrád volt a legszomorúbb, a megyeszékhelyek között pedig Salgótarján búslakodott a leghátul:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában