Energetika

2023.01.02. 17:28

Napelemeket telepítenek a szécsénkei önkormányzati épületekre

Két támogatási formában közel 90 millió forintos központi támogatást kapott a múlt év végén a délnyugat-nógrádi kisközség önkormányzata.

H. H.

Megújuló energiával üzemel a falu több középülete a közeljövőben, környezetbarát napelemeket telepítenek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Németh András Péter, Szabad Föld

Hevér Boglárka, a falu polgármestere a nool.hu megkeresésére elmondta, a település minden lakója számára nagy öröm, hogy két pályázatuk is sikeres lett. A belterületi utak felújítására valamivel kevesebb, mint harmincnégy-millió forintot nyertek, ami a főútról nyíló négy kis utcácska korszerűsítését takarja. Ezek egyike csak kövezett volt, most új aszfaltréteget kap, a többi felületét pedig balesetmentesebbé teszik. Ezután elmondhatják, hogy Szécsénke minden egyes utcája szilárd burkolatúvá válik.

– A másik projekt az energiahatékonyságunk növelésére irányul – folytatta a polgármester. – A fenntartásunkban lévő ingatlanokat napelemes rendszerrel szereljük fel, 55 millió forint értékben. Ennek haszna rövid távon is érződni fog, mivel így csökkenhet az a rettentő nyomás, ami most a kialakult világgazdasági helyzet miatt az önkormányzatra nehezedik. Távlatokban tekintve pedig a beruházás a megújuló energia hasznosításával az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez is hozzájárul.

Hevér Boglárka végezetül hozzáfűzte, a két beruházás megvalósulásával a község versenyképessége nő, illetve segít az önkormányzat költségvetési egyensúlyának megőrzésében, hiszen önerőt nem követel meg, ugyanakkor komolyabb mértékű megtakarításokat eredményez. Az előkészületi munkálatok 2023 tavaszán indulhatnak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában