Fejlesztés

2023.01.14. 09:28

Közösségi házat épít Sámsonházán a szlovák nemzetiségi önkormányzat

A településen működő szlovák nemzetiségi önkormányzat égisze alatt a közelmúltban több fejlesztés is megvalósult a községben.

Veres Edina

Támogatásból épül a közösségi ház Sámsonházán

Forrás: Sámsonháza Község Önkormányzata

Bajnokné Képes Gyöngyi, Sámsonháza polgármestere, illetve a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: egyfelől a Szlovák Porta felújításának következő lépcsőjét tudhatják maguk mögött a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően.

– A nem kevesebb, mint 150 éves épület néhány évvel ezelőtt egy tető korszerűsítésen esett át egy 1,5 millió forintos pályázati összegből. Most, az újabb 2 millió forintos támogatásnak köszönhetően a falak is megújultak. Azon túl, hogy ez a projekt nyilván létfontosságú a település fejlődése érdekében, a falu arculatának csinosításához is hozzájárul. A szóban forgó épület központi helyen, a községháza szomszédságában, illetve a faluházzal szemben található – hangsúlyozta Bajnokné Képes Gyöngyi, aki ezután kifejtette: a Sámsonházi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által megvalósított másik projekt esetében már a kivitelezési munkálatok is lassan révbe érnek.

– A beruházás során létrehoztuk a Szlovák Közösségi Házat. A szerkezetkész állapotú épület felhúzására 35 millió forintos támogatást nyertünk, az alapoktól kezdtük a munkát és jelenleg már a tetőszerkezet kialakítása van folyamatban, a tervek szerint azonban hamarosan az is elkészül – mondta a nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki arra is rámutatott, hogy rajtuk kívül álló okok miatt a beruházással kapcsolatban határidő módosítási kérelmet kellett benyújtaniuk. 

Ugyanakkor nem kívánják feladni az épülettel kapcsolatos további fejlesztési terveiket, így a mostani munkálatok befejezése után ismét élnek majd a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel. Bajnokné Képes Gyöngyi szerint ez az elszántság már csak azért is indokolt, mivel a házban több helyiség is található, köztük egy nagy terem, amely alkalmas lehet egyebek mellett különböző, a nemzetiségi közösségépítést célzó események, vagy rendezvények megtartására akár mikrorégiós szinten is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában