Évértékelő

2023.01.07. 18:46

Így értékelte a 2022-t a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke

2022-es év zárásaként felkértük Csábi Istvánt, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnökét, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti iskola igazgatóját, hogy ossza meg velünk az elmúlt év tapasztalatait. Az ő gondolatait olvashatjuk az alábbiakban.

E-L. Zs.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő balassagyarmati székhelyű Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola, a megye és az ország egyik legnagyobb művészeti intézménye a maga mintegy 700 növendékével, négy művészeti ággal (zene, színjáték, képzőművészet és moderntánc), egy tagintézménnyel (Szécsény) és nyolc vidéki telephellyel (Bercel, Érsekvadkert, Nézsa, Nógrád, Rétság, Romhány, Szügy, Varsány). A feladatot 38 kinevezett kolléga és 8 óraadó munkatárs látja el. 

Az mindenképp nagy segítség volt, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek tovább-foglalkoztatásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló rendelet lehetővé tette a nyugdíjas kollégák kinevezéssel történő alkalmazását. Kijelenthető, hogy nélkülük nem lehetne ezt a hatalmas feladatot ellátni, hiszen a pedagógushiány a művészeti iskoláknál is érződik. Az idei esztendő, illetve tanév több szempontból is különleges, mert szeptemberben kezdődött iskolánk 60. tanéve. Már e jeles évforduló jegyében került megrendezésre az októberi Testvériskolai Találkozó, amelyen rajtunk kívül négy intézmény képviseltette magát (Baja, Dunavarsány, Ipolybalog és Pásztó). Az évfordulók jövőre is kiemelkedő eseményei lesznek iskolánk életének, hiszen 2023-ban lesz az intézmény névadójának Rózsavölgyi Márk halálának 175. évfordulója és alapítónk, Réti Zoltán születésének 100. évfordulója. Jövőbeni terveink között szerepel, hogy egy márciusi megyei zongorástalálkozóval megemlékezzünk Rideg Aranka egykori kiváló zongoratanárnő halálának 30. évfordulójáról is.

Visszatérve az elmúlt esztendőre elmondható, hogy az elmúlt év már kicsit felszabadultabb volt, mint az előző, hiszen a vírus visszahúzódásával könnyebben szervezhettük életünket, már kontakt hangversenyeket tarthattunk, mint a növendékhangversenyeink, a Zene világnapi, vagy két év kényszerszünet után az idei nagysikerű karácsonyi hangverseny. Elmondható a 2022-es esztendőről, hogy igen sok programmal, sikerekkel teli év volt. A szakma által is több magasrangú kitüntetéssel elismert kitűnő művésztanáraink áldozatos munkájának is köszönhetően megszámlálhatatlan megyei, regionális és országos sikert értek el növendékeink a különböző művészeti versenyeken minden művészeti ágban. Mindemellett tanítványaink tehetsége, a szülők és a fenntartó támogatása adja számunkra azt az erőt, muníciót, kitartást, amely segít bennünket a művészetoktatás melletti elkötelezettség megélésében, népszerűsítésében, és a hitet abban, hogy az ide járó gyerekek egy magasabb, minőségibb, az egyetemes emberi értékek iránt elkötelezett életet tudnak majd élni, amire a mai világunkban egyre nagyobb szükség van.

Mint a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke elmondhatom, hogy a megyei csoport egyik kiemelkedő eseménye volt idén a Megyei Szakképzési Konferencia, amely rávilágított a szakképzés fontosságára. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy a kar, mint köztestület elsősorban a szakmai tagozatai által fejti ki tevékenységét, de a pedagógustársadalmat érintő égető problémák, mint a pedagógushiány, a pedagógusbér megoldásában, vagy a pedagógusminősítés átalakításában, egyáltalán az oktatás jövőbeli céljainak meghatározásában is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kar megoldási javaslatai.

A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola közösségének nevében sikeres, egészségben megélt, és igazi békét hozó esztendőt kívánok, hogy Istenbe vetett hitünk és a művészetek iránti szeretet óvjon mindannyiunkat és erősítse bennünk a szeretetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában