Hidegfeszt

2023.01.12. 10:33

Harmadszor forrósítják fel különleges fesztivállal a zabari hideget

Programkavalkád melegítheti át a harmadik Hidegfesztivál látogatóinak lelkét január-14-én, szombaton Zabaron.

V.E.

Szondi Csabáné, a Zabarért Egyesület elnöke elmondta: már hónapokkal korábban hozzáláttak hazánk első idei fesztiváljának megszervezéséhez. A program életre hívásához az egyesület 2 millió forintos pályázati forrást nyert a Magyar Falu Program kiírásán, illetve több támogatót is maguk mögött tudhattak.

– Ez a harmadik Hidegfesztiválunk, így talán valamivel gördülékenyebben zajlott a szervezés folyamata. Most azonban az utolsó hajrában vagyunk, hiszen szombatig mindennek a helyére kell kerülnie. Ki kell emelnem, hogy szívet melengető az az összefogás, ami kibontakozott körülöttünk a program sikere érdekében – húzta alá az egyesület elnöke, aki azt is elárulta: nem bánkódnak amiatt, hogy nem ígérnek mínuszokat aznapra, hiszen a fesztivál neve ellenére senki sem ragaszkodik a vérfagyasztó hideghez. 

Ugyanakkor az enyhe időjárás miatt a téli csapadék hiányában a hóemberépítő-verseny elmarad. Ahelyett azonban a szervezők egy kreatív versenyt hirdettek a település lakóinak. A jelentkezők feladata, hogy szombatig tetszőleges alapanyagból elkészítsenek egy, a fantáziájukra bízott kivitelezéssel alkotott "hóembert".

– Több résztvevő már lelkesen készíti a kreatív művet, hogy részt vehessen a versenyen. A kijelölt helyre elszállított, és kiállított alkotásokra az esemény látogatói szavazhatnak majd egy-egy, az információs pultnál kapható zsetonnal. Délután pedig fény derül a nyertes kilétére, akinek munkáját természetesen ajándékkal jutalmazzuk. Az egyesületünk is készült egy hóemberrel, amelyet a környezetvédelem és az újrahasznosítás jegyében PET-palackokból építettünk meg. Az ötlet, illetve az alapanyagok összegyűjtésében a csapatunk vállalt szerepet, míg magát a kivitelezést két tagunk, egy évekkel korábban Zabarra költözött holland lakos, illetve spanyol származású felesége valósították meg – osztotta meg a részleteket Szondi Csabáné.

A Zabarért Egyesület vezetője a programokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a műsorok 9 órakor kezdődnek majd. Hozzátette: több csoportot, így például az Északi Szabad Hajdúkat, a tábortüzet meggyújtó Mónus Józsefet, azaz a Fehér Farkast és csapatát, a Tarnamenti Hagyományőrzők-Ceredi Népdalkört, Barta Sylvia meteorológust, Villányi Péter néprajzkutatót és Szerep község lakosait is régi ismerőként köszöntheti majd a közönség a programok szereplői között.

Meglepetésvendég érkezik az eseményre

Ugyanakkor nem lesz hiány új fellépőkből sem. Köztük találhatjuk majd a határon túlról érkező Páko Máriát és a Mákvirágokat, illetve Lázár Chef-et, aki január közepén csilis ételekkel teszi forróvá a hangulatot az ország leghidegebb településén. Szondi Csabáné azt is megosztotta, hogy mellettük egy meglepetés vendége is lesz a zabari fesztiválnak. Az ő kilétét azonban egészen a színpadra lépése pillanatáig titok fedi. Versenyekből sem lesz hiány a fesztivál idején, így a gasztronómia terén forralt bor, valamint bográcsos főzőversenyen tehetik próbára tudásukat a nevezők, míg a favágó és a jeges kötélhúzó verseny során inkább a fizikai rátermettségüket mérhetik össze a résztvevők. A harmadik Hidegfesztivál 17 órakor zárja majd kapuit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában