Pályázatok

2023.01.19. 07:51

Fejlesztési tervek, ötletek sorával kezdik az évet Drégelypalánkon

Önerőből fejeződik be Drégelypalánkon a térfigyelő-kamerarendszer bővítése, emellett intézmények újulnak meg pályázati támogatásból. A faluvezetés nagyobb volumenű fejlesztésekhez remél forrást, a Magyar Honvédségtől „megörökölt” egykori lőtér turisztikai célú felhasználására, valamint az iskola épületének korszerűsítésére.

G. E.

Tavaly kezdte el a 2014-ben kialakított térfigyelő-kamerarendszer bővítését önerőből a település önkormányzata. Idén ennek befejezéséhez még másfél millió forintot kell biztosítani a faluvezetésnek. Abból a meglévő 10 eszközt további hattal egészítik majd ki. Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere arról tájékoztatott, hogy más önerős beruházást nem tudnak megvalósítani. 

– A költségvetés számait még nem látjuk, a megnövekedett rezsiárak miatt takarékos gazdálkodásra lesz szükség – fogalmazott a faluvezető, hozzátéve: – Tavaly év végén 30 millió forintot nyertünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban, amit az óvoda teljes belső felújítására fordítunk. Korszerűsödik a fűtési rendszer, a villamos hálózat és a költséghatékonyság miatt a megújuló energiahálózatot is bővítjük.

Az orvosi rendelő fejlesztésére 45 millió forintot kaptak. Mivel az épület bő 10 évvel ezelőtt épült, nem annak megújítására, inkább orvosi műszerek, egyebek mellett egy fogorvosi szék vásárlására fordítják a támogatást. Tavaly az összes Magyar Falu Programban elnyert projekt elkészült, a ravatalozó korszerűsítése valósult meg legutóbb. Rigó Dávid elmondta, hogy a programnak köszönhetően az elmúlt években több célt is elértek a faluban. Idén a határon átnyúló pályázatokban bíznak, mivel az Ipoly szlovák oldalán található Ipolyhídvéggel évszázados kapcsolata van Drégelypalánknak. 

– Terveink és ötleteink vannak, azokhoz azonban nagyobb összegű támogatásra lenne szükségünk. A Magyar Honvédségtől megkaptuk a volt lőtér épületeit, azzal a feltétellel, hogy turisztikai célra használjuk azokat. Erre keressük a lehetőségeket, továbbá az általános iskola épülete is rossz állapotban van, felújításához közel 200 millió forintra lenne szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában