Változás

2023.01.17. 16:55

Egy korszak lezárult: Nógrádban is megszűnik a telefonkönyv

A Magyar Telekom a napokban jelentette be, hogy 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv, a tavaly kinyomtatott példányok voltak az utolsók. Utánajártunk, hogy Nógrád megyében mikor jelent meg és milyen volt az első hivatalos kötet.

Sz. R.

Ma még fellapoztuk...

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az első európai normákat követő telefonkönyv 1991 decemberében jelent meg Budapesten a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaság Kft., a Magyar Távközlési Rt., valamint a Tele-Data Kft. gondozásában. Nem sokat kellett várni aztán a vidékieknek sem, az első megyei névsor 1992. június 22-én jelent meg és Somogy megye előfizetőit listázta. 

Nógrád megyében abban az évben, november végén debütált az első ilyen gyűjtemény, mely 21 ezer példányban jelent meg, és minden telefontulajdonos ingyen kapta meg. Az ország más régióinak hasonló kiadványaihoz képest ez volt a legkisebb terjedelmű, és a legkisebb példányszámú, ami Nógrád telefonnal való ellátatlanságára utalt.

A Karancs Szállóban debütált Nógrád első telefonkönyve
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

A nyugati mintára készülő könyv első részében (96 fehér oldalon) a megye 14 ezer fővonal előfizetőjének neve és címe volt található alfabetikus sorrendben, a második részében (a jobb kezelhetőség érdekében sárga lapokon) szakmák szerint voltak csoportosítva a telefontulajdonosok. Minden előfizető ingyen jutott egy telefonkönyvhöz, akinek pedig ezen kívül is szükséges volt, a postahivatalokban illetve a MATÁV ügyfélszolgálati irodáiban vásárolhatott belőle.

Az első ilyen kiadvány megjelenésének alkalmából sajtótájékoztatót tartottak 1992. november 25-én a Karancs Szálló különtermében, ahol Duhinyi Antal, az MTT, és Besenyői András, a Tele-Data Kft. cégvezetője mutatta be a terméket, erről a megyei napilap is tudósított akkoriban (lásd a fotónkon).

Már alig használták...

Éppen egy éve Lejárt a telefonkönyvek kora címmel közöltünk cikket arról, hogy az NMHH piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma. Ennél is meredekebben zuhan az elektronikus adathordozón, a CD-n terjesztett telefonkönyvek száma, 31 ezerről mindössze 2500-ra, ami 92 százalékos csökkenést jelent a jelzett időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában