Suli

2023.01.10. 11:26

Becsengettek: újra gyerekzsivajtól hangosak a nógrádi iskolák, óvodák

A nógrádi iskolák folyosói hétfőtől újra megteltek élettel. Szűkebb hazánkban a megszokott rendben folytatódik az oktatás, a tavaszi szünetre április 6-ig kell várni.

E-L. Zs.

Elmaradt az őszi szünet 2022-ben az energiaválságra való tekintettel, helyette meghosszabbították a télit. Azokban az intézményekben, ahol az államilag hosszabbá tett szünetet is kiegészítették decemberben, pótolni kell a napokat. A többi intézményben, így a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában is a tanév rendje innentől az évkezdés előtt kialakított rendben zajlik tovább. 

Gálné Percze Katalin, az intézmény vezetője elmondta: a téli szünetet nem hosszabbították meg az elején, terveik szerint a tanév további részében nem lesz változás. Január 22-én, a magyar kultúra napját ünneplik az iskolában, az ökomunkacsoport által teadélutánt tartanak és a hónap végén kiosztják a félévi értesítőket is. A tavaszi szünet április 6-tól 11-ig tart majd.

A téli szünet után az iskolák ismét fűtöttek és a tanórák rendje sem változik. Több intézményben is energiatakarékos intézkedéseket vezettek be, azonban a Kiss Árpád Általános Iskolában öko iskola révén ez nem újdonság. 

– Iskolánk csatlakozott az Ökoiskola Hálózathoz, így a diákok és felnőttek is fontosnak tartják a takarékoskodást és a környezetvédelmet a mindennapokban – emelte ki az intézmény vezetője. Gálné Percze Katalin hozzátette, hogy folyamatosan ellenőrzik a termek hőmérsékletét, biztosítják az egész napos iskolaidőt és az étkeztetést a gyermekek számára. 

Az óvodákban is újra játszanak a gyerekek

Az önkormányzati óvodák, alkalmazkodva az állami fenntartású iskolák tanrendjéhez, a módosított téli szünet idején december 22-től 2023. január 8-ig bezártak. Azoknak a gyermekeknek, akik felügyeletét a szülők nem tudták megoldani, ügyeletes óvodát jelöltek ki. Hétfő óta már a Balassagyarmati Központi Óvoda is újra fogadta a gyermekeket. 

Király Marietta, a Meseerdő Tagóvoda vezetője elmondta: takarékossági szempontok miatt alkalmazkodtak az iskolák rendjéhez a téli szünetben, de a héten már teljes létszámú csoportokkal elindult a nevelés. Hozzátette: zöld óvodaként működnek, fokozottan felhívják a gyermekek figyelmét a takarékosságra. A közelmúltban korszerűsítették a csoportszobát, így klímával magasabb hőfokot is biztosítani tudnak az előírtnál. Az óvoda vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a tanköteles korú gyermekek szüleinek januárban egy fontos határidőre kell figyelni. Az a gyermek, aki augusztus 31-ig hatodik életévét betölti, tankötelessé válik a 2023/24-es tanévben. Amennyiben a szülő azt szeretné, hogy a gyermeke még egy évig az óvodában maradjon, az Oktatási Hivatalnál tudja ezt kérvényezni január 18-ig. Király Marietta kitért arra is, hogy az óvodákban a húsvéti ünnepnapokon kívül nincs tavaszi szünet.

Nehézkes visszazökkenni a mindennapokba
Megkérdeztük, hogy a nógrádi családoknál, hogyan telt a hosszabb pihenő. A legtöbb szülő arról számolt be, hogy a gyermekeik nagyon élvezték a téli szünetet. –  Kihívás volt a szabadságok és a nagyszülők segítségének a szervezése, de a gyermekekkel töltött idő mindent kárpótolt, az időjárás is kedvezett, így hosszabb kirándulásra is volt lehetőség a Börzsönyben. Hétfő reggel kicsit nehézkes volt az ébredés, de könnyedén vették az akadályokat a gyerekek a szünet utáni első napon – mondta egy kétgyermekes nógrádi édesanya. Nógrád minden óvodája, általános és középiskolája a szünet előtti megszokott rendben folytathatja tovább a hétköznapokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában