Fejlesztés

2023.01.25. 19:19

55 millió forintból újult meg a nógrádi általános iskola tetőszerkezete

A nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola teljes tetőszerkezetének a felújítása a Magyar Falu Program által 55 millió forint támogatásból valósult meg. A beruházást ünnepélyes keretek között szerda délután adták át az intézményben.

Lászlók Judit

Vadiúj tető került az iskola épületére

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az iskolában megtartott átadó ünnepségen Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta, 2022-ben a Magyar Falu Program keretében öt pályázatra nyertek el támogatást összesen 179 millió forint értékben. 

– A Magyar Falu Program során megvalósított beruházásokkal a kormányzat alapvető célja, hogy növekedjen a hazai kistelepülések népességmegtartó ereje, vonzóvá téve a fiatalok számára is a települést. A tankerületi beruházásokkal olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek a tanulók és tanárok mindennapjait, a nevelő-oktató munka fejlődését szolgálják. A mostani pályázat keretében iskolaépületek újultak meg Nógrádon, Nagylócon, Romhányban, Nőtincsen és Dejtáron – hangsúlyozta Nagyné Barna Orsolya. 

Hozzátette: – A mai napon elérkeztünk az ebből a forrásból megvalósuló utolsó beruházás átadásához, hiszen befejeződött a Dr. Hesz Mihály Általános Iskola teljes tetőszerkezetének felújítása is. A tetőszerkezet új lécezést, bádogozást és héjazatot kapott, a beruházás összköltsége 55 millió forint volt.

Számos fejlesztés valósult meg az előző években az intézményben 

Nagyné Barna Orsolya a beszédében kitért az előző évek fejlesztéseire is az intézményben. 

– 2018-ban pályázati forrásból megújult a tornaterem teteje, az intézmény villamoshálózata és kialakítittunk egy modern, 15 fő befogadására alkalmas nyelvi labort is a nyelvoktatáshoz szükséges bútorokkal, informatikai eszközökkel. 2020-ban az iskola fűtési rendszerét korszerűsítettük közel 24 millió forintból, majd 2021 végén az iskola tornacsarnoka kapott új sportpadlót. A beruházás értéke 38 millió forint volt, amelyet a Balassagyarmati Tankerületi Központ saját költségvetéséből biztosított. A közelmúltban pedig három évre megvásároltuk az intézmény számára a Darts Matek oktatási szoftvert, mely egy játékos alapú interaktív oktatási segédeszköz – mondta Nagyné Barna Orsolya. 

Hekli Péter, a Dr. Hesz Mihály Általános Iskola igazgatója köszönetét fejezte ki az iskola dolgozóinak és tanulóinak a nevében azoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a fejlesztés létrejöttéhez. Mint mondta, a beruházás által nem csak szebbé, de biztonságosabbá, modernebbé is vált az intézményük. Ennek köszönhetően az épület kívülről már teljesen megújult, ezért bízik benne, hogy hamarosan a belső felújítás is megkezdődhet. Az intézményvezető köszöntőjében az iskolát is méltatta. 

– Büszkén mondhatom, hogy azon kevés intézmények közé tartozunk, ahol még mindig száz százalékos a szakos ellátottság, a tanulói létszám pedig évről évre nő. Jelenleg 185 tanulónk van, akik közül mintegy 65 diák a környező településekről jár hozzánk. A diákjaink számtalan lehetőség közül választhatnak, hogy egy-egy területen tovább fejlesszék készségeiket, képességeiket – fogalmazott Hekli Péter.

A rendezvényen részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő is. Beszédében kiemelte, hogy az iskolában eddig elvégzett, valamint a most lezajlott korszerűsítések a jelenlegi energiaválságban jelentősen felértékelődtek. A honatya kitért arra is, hogy a település életében nagyon fontos, hogy az óvodában és az iskolában minél több gyereket tudjanak fogadni a lehető legjobb körülmények között. Mint fogalmazott, az önkormányzat, a Balassagyarmati Tankerületi Központ, az intézmények, valamint a helyi közösség együttműködik az óvoda és az iskola fejlesztésében, ami rendkívül fontos. 

Az eseményt a Dr. Hesz Mihály Általános Iskola tanulóinak a műsora tette színvonalasabbá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában