Infrastruktúra

2022.09.15. 06:50

Hatvanmillió forintból valósultak meg fejlesztések a dejtári és a romhányi iskolában

A Balassagyarmati Tanke­rületi Központ a Magyar Falu Programban 179 millió forintot nyert el öt intézménye infrastrukturális fejlesztésére. Ennek köszönhetően a Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 25 millió forintból, míg a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolában közel 35 millióból valósultak meg a fejlesztések. A beruházások az idei tanévre elkészültek, és az érintett iskolai közösségek részére ünnepélyes keretek között a napokban át is adták azokat.

Lászlók Judit

A Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola tanulói is jelen voltak a beruházások átadásán

Forrás: Beküldött fotó

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a helyi, speciális igényeket figyelembe vevő Magyar Falu Program kiváló lehetőséget jelentett Romhányban, hiszen a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos épületében több mint 25 millió forintból modernebbé váltak a vizesblokkok, a földszinten található leány- és fiúmosdó, valamint a tanári mosdó teljes körű felújítása is megvalósult. 

– Új padló- és falburkolatot kaptak a helyiségek, kicserélték a belső nyílászárókat, megújult a mosdók gépészeti és villamos hálózata, és modern szanitereket szereltek fel. Külön öröm, hogy a projekt részét képezte az oktató-nevelő munkát segítő eszközök beszerzése is. A pályázatból lehetőség nyílt új informatikai eszközök, laptopok és bútorok vásárlására is, így 50 darab tanulói asztal és szék, öt tanári asztal, továbbá öt polcos szekrény került az intézménybe – mondta Nagyné Barna Orsolya, majd kitért a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolát érintő beruházásra is, amely közel 35 millió forintból történt meg.

– A mostani felújítás szinte újjá varázsolta az egész iskolaépületet, hiszen a nyár folyamán a tanulói vizesblokkok teljes körű felújítása megvalósult. Ennek keretében kicserélték az épületgépészeti vezetékeket, a szerelvényeket és a berendezéseket, valamint a helyiségek belső nyílászáróit, a padló- és a falburkolatait is. Több tanteremben a parketta csiszolása és lakkozása is elkészült, a PVC burkolatú tanterem új laminált borítást kapott, a folyosón pedig elkészült új Gres burkolat – fogalmazott Nagyné Barna Orsolya. Hozzátette: – Emellett az oktató-nevelő munkát segítő eszközök beszerzését is tartalmazta a projekt. Így 40 darab tanulói asztalt és széket, két tanári asztalt, továbbá sporteszközöket és öt laptopot is kapott az intézmény.

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója
Forrás: Beküldött fotó

Nagyné Barna Orsolya kifejtette, hogy a megújult környezet a diákok és a pedagógusok közérzetére is pozitív hatással van. Mint mondta, fenntartóként kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy intézményeik mind szakmailag, mind pedig infrastruktúra tekintetében fejlődjenek, amit a jelen beruházások is bizonyítanak.

– Bízom abban, hogy ezek a fejlesztések, támogatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók mindennapjaikat szép, modern oktatási környezetben tölthessék, így az intézményekben folyó oktató-nevelő munka is hatékonyabb, valamint sikeresebb lesz – mondta a tankerületi központ igazgatója. 

Digitális eszközökkel is bővült a dejtári intézmény

Nagyné Barna Orsolya arról is beszámolt, hogy a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolát több európai uniós pályázat is érintette. A jelenleg is zajló „Okostanterem” című projekt keretében az adott iskola egy tantermét korszerű digitális eszközökkel szerelik fel, laptopokkal és azok feltöltését is biztosító tárolószekrényekkel, a tananyagok élvezetesebb megjelenítését lehetővé tevő eszközökkel, illetve 3D nyomtatókkal, lézervágókkal. Emellett az intézmény kapott már például interaktív panelt, laptopokat, és nemsokára megkezdődhet a kijelölt terem felújítása is. Egy másik projekt részeként pedig nemcsak az intézmények kaptak új informatikai eszközöket, hanem a pedagóguskollégák is. Emellett Dejtáron és a drégelypalánki telephelyén 82 diák kapott ingyenes tanszercsomagot. Ezáltal a tanulók több mint fele jutott térítés nélkül a szükséges tanszerekhez. 

Nem ez az első nagyobb infrastrukturális fejlesztés a romhányi iskolában

Nagyné Barna Orsolya kitért arra is, hogy nem ez az első nagyobb infrastrukturális fejlesztés a Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, hiszen 2018-ban 72,6 millió forint támogatási összeget nyertek el az intézmény fejlesztésére. Ebből valósult meg a felső iskola tetőszerkezetének a teljes átépítése, a központi fűtés rendszerének a kiépítése és az épület belső festése is. Az alsós épületben pedig sor került a külső nyílászárók cseréjére, a külső homlokzat hőszigetelésére, és elkészült egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, 15 fő befogadására alkalmas nyelvi labor is, amelybe számos informatikai eszközt, bútort és szoftvert is beszereztek. Egy másik pályázat részeként pedig ingyenes tanszercsomagot kaptak a hátrányos helyzetű tanulók idén augusztusban is. Ezáltal 60 diák jutott ingyenesen a szükséges tanszerekhez Romhányban. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában